Muziekcentrum De Kiem
Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.
Het gloednieuwe muziekcentrum De Kiem ontstond uit privé-initiatief van Teun De Voeght en Ken Pichal, twee muziekfreaks die een antwoord wilden bieden op de grote nood aan kwalitatieve repetitieruimtes in Hoboken (en bij uitbreiding de stad Antwerpen).
Het idee ontstond toen een projectontwikkelaar de voormalige verpakkingsfabriek kocht en naar verenigingen zocht om de ruimte in te vullen. De vrijstaande administratieve vleugel bleek de ideale setting voor De Kiem. Vandaag telt De Kiem drie grote repetitieruimtes, inclusief een stockageruimte en een kwalitatieve geluidsinstallatie, een aantal professionele microfoons en een basis-drumstel. Daarbovenop is er een opnamestudio met professionele begeleiding en nog zo’n 120m² aan extra ruimte waar koren, acteurs, dansers en andere creatievelingen hun ding kunnen doen.
Het doel van De Kiem is om een muziekcentrum te worden waar artiesten betaalbaar en kwalitatief kunnen repeteren en opnemen. Aangezien de repetitieruimtes en de opnamestudio zich vlak naast elkaar bevinden, wordt ervoor gekozen om jonge bands en artiesten al vroeg in het creatieproces ondersteuning van de producers aan te bieden, voor ze effectief de studio intrekken. Hierdoor zijn ze beter voorbereid, verloopt het opnameproces vlotter en moet er minder tijd in de studio worden doorgebracht, waardoor de prijs gedrukt wordt. De Kiem behoort tot De Blikfabriek, wat hopelijk voor extra creatieve samenwerkingen zal zorgen.
- Hoboken, Antwerpen (40786 inwoners)
- Initieel had het Antwerpse district Hoboken geen rechtstreekse betrokkenheid bij dit project. Intussen groeide de interesse en worden sommige inwoners van De Blikfabriek ondersteund via subsidies. De Kiem draait voorlopig nog steeds volledig op eigen middelen en inkomsten.
- Neen. De opbouw van De Kiem werd grotendeels gefinancierd door een crowdfundingcampagne via crowdfunding by Hello bank!. Hierdoor bouwden ze al vooraf een community, kregen ze giften en konden mensen al ruimtes huren en opnametijd kopen. Meer over crowdfunding lees je in het hoofdstuk 2.5.4 in onze inspiratiegids Music Is The Answer. Vandaag financiert het verhuren van de repetitieruimtes de lopende kosten.
- Repeteren, netwerk en educatie.
- Het gebruik van de oude fabriek is een tijdelijk project voor ongeveer 5 jaar. Hopelijk wordt het project daarna doorgetrokken, zodat de investeringen in verhouding staan tot de effectieve inkomsten.
- 2020
- Plaats
- Rol van district
- Budget vanuit district
- Deze actie zet in op
- Let op
- Publicatiejaar