VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Maak Het Of Kraak Het

Inspiratie

3 categorieën

In 2020 ontstond Maak Het Of Kraak Het vanuit een samenwerking tussen Studio Villa Basta, sociaal-artistiek muziekatelier Luid & Duidelijk, evenementenplanner Onbeskoft, hiphop-collectief Goeie Jongens en Hete Kolen. Die laatste is het nieuwe jongerenplatform van de jeugddienst van Genk, die de organiserende vlam van jongeren wilt aanpoken. 

Maak Het Of Kraak Het is een infoavond voor en door artiesten, gevuld met expertise uit de muzieksector met focus op hiphop. Diverse artiesten en gasten worden uitgenodigd om te komen praten over hun vakgebied. Op de timetable staan: een panelgesprek, Q&A, demo-jury en als afsluiter een open mic. 

De aanleiding voor Maak Het Of Kraak was de drang om met alle partners iets te doen, want samen rond de tafel gaan brengt op een andere manier beweging  in de stad dan het organiseren van events voor de scene.  De Genkse hiphopscene liet al van zich horen op twee geslaagde edities en het najaar van 2022 belooft nog een XXL editie samen met Zwerfkeet, de mobiele muziekstudio van Graffiti vzw. 

Via dit initiatief hoopt Genk jongeren te inspireren om met muziek aan de slag te gaan, iedereen met interesse is namelijk welkom!  Zij die al bezig zijn met muziek kunnen een stap verder zetten door vooraf een demo in te sturen waar de jury feedback op kan geven. Tegelijkertijd kan collectief en platenlabel Goeie Jongens lokaal nieuw talent scouten. Jong talent komt zo via MHOKH bij de juiste partners om hun verdere traject goed te begeleiden. De Jeugddienst van Genk hoort positieve reacties zowel bij de organisatoren als de deelnemers. 

“Nieuwe kennis, nieuwe banden en nieuw vuur voor de Genkse hiphopscene!”

Plaats
Genk, Limburg (64987 inwoners)
Rol van stad
Er is ruimte voor iedereen die mee wil organiseren, Genk houdt tegelijkertijd graag de vinger aan de pols. Daarom treden zij op als facilitator én organisator.
Budget vanuit stad
Maak Het of Kraak Het is gratis toegankelijk voor de deelnemers. Stad Genk neemt de kosten op zich en voorziet budget voor de artiesten, gasten en catering. Artiesten die meedoen aan de Q&A geven meestal geen optreden en worden hier dan ook naar verloond. Dit wordt expliciet opgenomen in de communicatie zodat er geen valse verwachtingen ontstaan bij de deelnemers van MHOKH.
Deze actie zet in op
Maak Het Of Kraak Het smeedt banden, wisselt expertise uit en geeft ruimte aan de scene om te groeien.
Let op
Jongeren komen niet zomaar tevoorschijn op evenementen. Je moet ze actief opzoeken en vaak rekenen initiatieven als deze op mond-tot-mond reclame.
Publicatiejaar
2022