VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Lokale Helden XL

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

3 categorieën

Onder de noemer ‘Lokale Helden XL’ organiseerde de cultuurdienst van Lebbeke in november 2021 een hele maand optredens van lokaal talent in lokale horecazaken. Op die manier wou het gemeentebestuur zowel de muzikanten als de uitbaters een hart onder de riem steken na de moeilijke corona periode. De optredens begonnen telkens om 20u en waren gratis.


Lokale Helden XL slaagde erin om opnieuw leven in de gemeente te brengen en inwoners met elkaar te verbinden. De horecazaken kregen een hoop nieuwe gezichten over de vloer, de artiesten konden zich verder ontwikkelen voor een lokaal publiek en de cultuurdienst kreeg een waardevol overzicht van het aanwezige  talent in de gemeente en regio. Een leuk extraatje: een aantal optredens werden opgenomen en gefilmd door PM Mastering Studio, wat hierna dient als promotiemateriaal voor LH 2022.

Plaats
Lebbeke, Oost-Vlaanderen (19560 inwoners)
Rol van gemeente
De gemeente staat volledig zelf aan het roer bij deze actie.
Budget vanuit gemeente
Ja, het gemeentebestuur voorziet een budget om deelnemende artiesten te betalen. Hiervoor wordt gewerkt met vaste uitkoopsommen voor versterkte bands, akoestische bands, solo artiesten en dj's. Verder neemt het gemeentebestuur ook alle kosten verbonden aan promotie en Unisono op zich. De deelnemende horecazaken betalen een (bescheiden) deelnameprijs.
Deze actie zet in op
Speelkansen, financiële ondersteuning en netwerk.
Let op
Het is een puzzel om alle ingeschreven locaties en artiesten aan mekaar te koppelen, op tijd beginnen is dus de boodschap! Daarnaast is het niet evident om alles locaties van technische ondersteuning te voorzien. Hier kwam de gemeente niet in tussen, waardoor er gevraagd werd aan de bands en locaties om dit zelf te voorzien, eventueel in samenspraak. Dit gaf soms wel discussies of bands die afhaken.
Publicatiejaar
2021