VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Lokale Helden: Verscholen Klanken x Jeugdhuis Jiekaa

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

Verscholen Klanken is een project van PK Events in samenwerking met de Stad Vilvoorde dat opkomend talent in de schijnwerpers plaatst. PK (Paardenkracht) Events is een culturele organisatie die het hele jaar door uiteenlopende evenementen organiseert, waarbij je artiesten gratis aan het werk kan zien op unieke, gezellige en soms verborgen plekjes in Vilvoorde. Hiervoor klopt de organisatie aan bij de dienst erfgoed, doet ze oproepen per brief en zoekt ze “via-via” naar nieuwe plekken. In samenwerking met het Vilvoordse jeugdhuis Jiekaa en gesteund door Stad Vilvoorde, vond Lokale Helden 2019 zo een weekend lang plaats in het prachtige en historische Monnikhof.

Verscholen klanken richt zich algemeen op onbekend talent, en dus niet specifiek op artiesten uit Vilvoorde. De Lokale Helden-editie daarentegen was wel toegespitst op  lokaal talent. Om dat te highlighten werd de lokale postrock-band Astodan geprogrammeerd. Daarna was er een afterparty in het jeugdhuis Jiekaa met lokale dj's. Maar er was niet enkel muziek. Er was ook een tentoonstelling van lokale beeldende kunstenaars, en op zaterdag mochten er een tal van lokale audiovisuele kunstenaars hun werk komen voorstellen aan de hand van (kort-)film-screenings. In de namiddag lag de focus op activiteiten met kinderen en ‘s avonds op een ouder publiek.

Het is mooi om te zien hoe de organisatoren de krachten bundelen en een (nog) beter imago bij de stadsdiensten creëren. De groeiende aandacht voor de organisaties en kunstenaars bij een breder publiek is ook niet te onderschatten. Samenwerkingen zijn goed voor het uitbreiden van je netwerk en bereik.

Plaats
Vilvoorde, Vlaams-Brabant (44707 inwoners)
Rol van stad
Regisseur en stimulator via een vaste subsidie per editie.
Budget vanuit stad
Ja, Verscholen Klanken ontvangt een subsidie van 250 euro per editie.
Deze actie zet in op
Speelkansen, netwerk en erfgoed.
Let op
Doordat er zodanig veel verschillende activiteiten georganiseerd werden, was het moeilijk om het overzicht in de communicatie te bewaren.
Publicatiejaar
2020