VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Lokale Helden gaat vreemd

Inspiratie

Herentals gaf tijdens Lokale Helden 2018 een podium aan inwoners met migratieachtergrond. De artiesten, in sommige gevallen geboren Herentalsenaren, maar met wortels in zowat de hele wereld, kregen de kans om het publiek kennis te laten maken met muziek uit hun land van herkomst. Zo weerklonk er muziek uit Iran, Syrië, Marokko, Wit-Rusland en Japan. Om de artiesten te stimuleren en niemand alleen het podium op te sturen, voorzag de stad drie sessiemuzikanten - op bas, drum en gitaar - die voor muzikale begeleiding zorgden. Iedereen kon samen jammen, zingen, muziek maken, iets eten en drinken, maar vooral: elkaar leren kennen. De bedoeling was om de diverse Herentalse gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen. Er werd actief gespeurd naar deelnemende artiesten, zo werden er bijvoorbeeld muzikanten gezocht en gevonden in het centrum voor volwassenenonderwijs en in deN Babbelhoek, een lokale gespreksgroep voor anderstaligen.

Het Lokale Helden-event was het slotstuk van Wereldtals, een multicultureel stadsfestival waarbij verenigingen en scholen gedurende drie maanden aangespoord werden om acties te organiseren, geïnspireerd door de Noord-Zuid-link. Naast van muziek konden de aanwezigen genieten van kooklessen, filmavonden en voordrachten.

Plaats
Herentals, Antwerpen (28148 inwoners)
Rol van stad
Organisator, vanuit verschillende stadsdiensten.
Budget vanuit stad
Ja, de actie viel binnen Wereldtals en kreeg een budget van 6.000 euro. De deelnemers van Lokale Helden kregen geen vergoeding, maar wel een cadeautje ter bedanking.
Deze actie zet in op
Diversiteit, speelkansen en netwerk.
Let op
Sommige artiesten, zeker nieuwkomers, ondervinden zekere drempels: ze zijn de taal niet machtig, worden geconfronteerd met kosten (bijvoorbeeld transport) of hebben geen instrument.
Publicatiejaar
2020