VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Lokale Helden, de cd

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

De vrijetijdsdienst van Wichelen had het idee om een cd uit te brengen met lokaal muzikaal talent. De voorstelling ervan vond plaats op de laatste dag van de Week van de Amateurkunsten 2017, in het kader van Lokale Helden. Het doel was om lokale muzikanten samen te brengen en hen te laten co-creëren. Er kwam een algemene oproep via het gemeentelijke magazine, de website en sociale media. De enige voorwaarde om deel te nemen was dat minstens de helft van de bandleden in Wichelen woonde. Uiteindelijk kwamen er heel gevarieerde inzendingen binnen, zowel op het vlak van genre als van leeftijd (de jongste deelnemers waren 15 jaar, de oudste 80+). 

De lokale opnamestudio Muwesome stond in voor de opnames en de productie. Voor de deelnemers was het een rollercoaster: van het schrijven van eigen teksten, over kennismaken met andere muzikanten en stijlen, tot de professionele opname en de uiteindelijke cd met 16 nummers. Voor de opname van elk nummer werd een dag voorzien. Verder ontwierp lokale kunstenaar Jef De Corte de cd-cover en kwam er een professionele fotoshoot door lokale heldin Dorien Van der Eecken. 

Het toon- en slotmoment vond plaats in Stokerij Rubens. Kunstwerken en foto's van lokale kunstenaars en fotografen kregen een plek in de prachtige trouwzaal. Er was een cd-presentatie en een tentoonstelling van de portretfoto’s. De bijhorende receptie bleek een welkom netwerkmoment voor alle lokale kunstenaars. De reacties op de cd waren enorm lovend. Ook alle deelnemers waren zeer tevreden.

Plaats
Wichelen, Oost-Vlaanderen (11672 inwoners)
Rol van gemeente
Initiator, facilitator en regisseur.
Budget vanuit gemeente
Ja, er was een beperkt budget van zo'n 2.000 euro. Daarnaast zorgde de samenwerking met Muwesome, Jef De Corte en Dorien Van der Eecken ervoor dat men dit project met beperkte middelen kon realiseren. Het vele lokale talent en potentieel dat tijdens dit project kwam bovendrijven, is een stimulans om in de toekomst nog intensiever te werken aan een Wichels talentennetwerk.
Deze actie zet in op
Promotionele ondersteuning en netwerk.
Let op
Het is belangrijk om goed voorbereidend te werken en duidelijke deadlines af te spreken. Het enthousiasme van de ploeg is van cruciaal belang - er wordt namelijk heel wat inzet en engagement gevraagd van alle betrokkenen - maar het harde werk leverde een fantastisch resultaat op.
Publicatiejaar
2020