VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Gentse subsidie voor bouw repetitieruimtes

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de stad, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

In 2016 startte de Dienst Cultuur van stad Gent met een subsidielijn voor het inrich­ten van repe­ti­tie­ruim­tes, nadat de muzieksector te kennen gaf dat er een tekort was aan repetitieruimtes voor pop- en rockbands in Gent.

Via een financiële impuls stimuleren ze artiesten om hun eigen repetitieruimte te bouwen. Deze ruimte moet daarnaast gedurende minstens vijf jaar ook ter beschikking gesteld worden aan twee of meer andere muziekgroepen, wat het aanbod van ruimtes in de stad moet doen uitbreiden. Met dank aan deze subsidie ziet de stad een toename van het aantal repetitieruimtes, krijgt de stad beter zicht op de noden van de scene en wordt er aan een netwerk van (semi)professionele artiesten gewerkt.

De subsidie bedraagt maximaal 80% van de voorziene kosten (inclusief BTW), met een maximum van €2.500 per ingerichte repetitieruimte en kan enkel gebruikt worden voor de aankoop van bouw- en isolatiematerialen. Werkuren en werktuigen komen dus niet in aanmerking.

Na goedkeuring van de aanvraag door een jury die o.a. bestaat uit Stedenbouw en de Dienst Milieu en Klimaat, volgt er een plaatsbezoek en een gesprek, wat vooral ook interessant is om nieuwe mensen en artiesten te leren kennen. De aanvrager ontvangt vervolgens de helft van het bedrag bij aanvang van het project, en de andere helft bij ingebruikname en na een tweede plaatsbezoek.

Meer info op https://cultuur.stad.gent/nl/subsidies/subsidies-voor-het-inrichten-van-repetitieruimtes.

Plaats
Gent (267712 inwoners)
Rol van stad
Stimulator (= uitdelen van prikkels aan het veld, bv. door middel van een subsidie)
Budget vanuit stad
Er is per ruimte €2.500 voorzien. Jaarlijks maken hier een viertal aanvragers gebruik van.
Deze actie zet in op
Repetitieruimtes en financiële ondersteuning.
Let op
Goede afspraken met de dienst Stedenbouw. Veelal gaat de bouw van een repetitieruimte in tegen het wetgevend kader dat bestaat rond ruimtelijke ordening. Dit kan tot gevolg hebben dat een aanvrager zijn plannen weer mag opbergen of dat er zelfs bouwovertredingen aan het licht komen door de aanvraag.
Publicatiejaar
2024