VI.BE

“Waarom heeft Oostende haar Van Jets, Kortrijk zijn SX en laat nationaal radio-succes van Brugse bands alweer enige tijd op zich wachten? Hoe zit het met de rock- en popscene, de live-concerten en repetitiekoten in onze stad? Wat zijn de ambities van de Brugse bands?”

Vanuit deze vaststelling bundelden tal van Brugse spelers eind 2018 de krachten onder impuls van creatieve vrijhaven Het Entrepot. Zowat alle Brugse muziekspelers - van CC Brugge en Cactus Muziekcentrum tot Villa Bota en Jeugdhuis Comma - sloegen samen met VI.BE de handen in elkaar. Er kwam een online enquête die op meer dan behoorlijke respons kon rekenen. Maar liefst 130 muzikanten vulden de enquête in.

Het doel? De verschillende aspecten van de Brugse pop- en rockscene in kaart brengen, mogelijke initiatieven en maatregelen ontwikkelen die de scene verder op de kaart zetten en - last but not least - het politieke debat aangaan. 

Er kwam een beknopte publicatie met alle bevindingen, en vrij snel kwam er resultaat. Zo ontstond er een wisselwerking tussen verschillende spelers en werden de eerste stenen gelegd voor een online omgeving waarop alle informatie in verband met de Brugse muziekscene terug te vinden zal zijn. 

Plaats
Brugge, West-Vlaanderen (118241 inwoners)
Rol van stad
De stad trad hier op als stimulator. Ze stimuleerde bovengenoemde spelers met (al dan niet structurele) subsidies. De organisatie lag bij de organiserende partners zelf, gecoördineerd vanuit Het Entrepot.
Budget vanuit stad
Blauwdruk heeft geen aparte subsidie, maar kon teren op de structurele subsidies van Het Entrepot.
Deze actie zet in op
Inspraak en beleid.
Let op
De luxe-situatie waarin verschillende organisaties zich inzetten voor muzikanten en acties ontwikkelen maakt het uitdagender om een haalbaar project te ontwikkelen dat antwoord kan bieden op de conclusies van de enquête en het debat.
Publicatiejaar
2020