VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

30/30/30

Hoe kwam deze actie tot stand? Wat was de rol van de gemeente, het voorziene budget en van wie kwam het initiatief? Je leest het hier.

Inspiratie

In 2015 sprong stad Genk mee op de kar van Lokale Helden met het concept 30/30/30. De ambitie was om op 30 april 30 artiesten te laten optreden in 30 Genkse huiskamers. Het werden er door de jaren heen uiteindelijk veel meer. 

Het onderliggende idee was om een mooi overzicht te geven van de warme huiskamers die Genk rijk is, en van de brede diversiteit in Genks muzikaal talent. Om deze diversiteit zowel weerspiegeld te zien in de selectie van huiskamers als in die van de artiesten, werd er van meet af aan gewerkt met curatoren uit verschillende Genkse (muziek-)werelden. Dankzij hun kennis en netwerk staat deze formule al jarenlang sterk en blinkt 30/30/30 uit in diversiteit qua aanbod .

Bij 30/30/30 ging veel aandacht naar de verhalen achter de artiesten. Een connectie tussen een locatie en een artiest versterkt het optreden en zorgt steeds voor een memorabel aandenken. Denk bijvoorbeeld aan de uitgeweken Gianni Marzo (Isbells, Marble Sounds) die naar Genk terugkeerde, en in het ouderlijk huis speelde. Of denk aan Polly et Les Quatre Snaar die een verrassingsoptreden gaven aan de rayon  droge voeding in de - met sluiting bedreigde - Carrefour, om personeel en klanten een hart onder de riem te steken.

Wat dit alles nog straffer maakt, is dat dit project helemaal niet zo kostelijk bleek. De huiskamereigenaars kregen een forfaitair bedrag van 120 euro, bedoeld om zowel hun gasten als de artiesten in de watten te leggen. Artiesten lieten hun gage dus vallen, maar kregen wel een royale ontvangst - mét eten en drank - en een kilometervergoeding.

Plaats
Genk, Limburg (66171 inwoners)
Rol van stad
De dienst Cultuur begeleide de curatoren, huiskamereigenaars en artiesten en zorgden voor de juiste randvoorwaarden. Verder zette de stad actief in op het maken van verrassende combinaties en het betrekken van minder voor de hand liggende huiskamers. Onervaren organisatoren begeleiden en het vertrouwen geven is een arbeidsintensief verhaal, maar ook één dat de relatie tussen stad en inwoners alleen maar verrijkt.
Budget vanuit stad
Een forfaitair bedrag van 120 euro/huiskamer en optioneel 30 euro kilometervergoeding/artiest.
Deze actie zet in op
Speelkansen, maar vooral ook het samenbrengen van de diverse Genkse samenleving in de unieke setting van iemands huiskamer.
Let op
Steeds weer dezelfde huiskamer-eigenaars melden zich aan en houden een besloten optreden. De gastenlijst is sneller gevuld met vrienden, familie en buren in plaats van onbekende Genkenaren.
Publicatiejaar
2020