VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE Ongehoord: Ollie Bostoen (Scratch + Snuff) selecteert Meta Peta en HOFFMAN

Deze week hebben we Ollie Bostoen van Scratch + Snuff gevraagd welke twee artiesten absoluut niet mochten ontbreken op onze Ongehoord playlist. Benieuwd naar zijn selectie? Lees snel verder en ontdek de must-hear artiesten die hij voor ons heeft uitgekozen!

06.03.23

Features

Scratch + Snuff begon ruim 10 jaar geleden in een Gentse opslagruimte met enkele kleine concertjes. Vandaag organiseren ze een dertigtal concerten per jaar op allerlei locaties in en rond Gent. All things underground? Scratch + Snuff at your service

Hey Ollie, intrigerende naam, dat Scratch + Snuff. Vertel! 

Scratch + Snuff komt uit de jaren ‘70 uit de B -film cinema wereld. Je kreeg toen een krasbiljet met icoontjes op, als je kraste kwam er een geur vrij. Ik vond dat altijd een tof idee en vertaalde dit naar de muziekwereld. Scratch + Snuff wil de bovenlaag van de muziekwereld er af krabben en de onderliggende lagen ontdekken. 

Zijn kraakpanden nog steeds iets wat jullie doen?

Dat is allemaal meer bovengronds gekomen, er zijn bijna geen kraakpanden meer. Alles is georganiseerd deze dagen. Er bestaan wel nog sites zoals Moscou: benieuwd wat daar staat te gebeuren. 

Vandaag werken we steeds meer met Gentse partners samen. Tijdens de Gentse feesten willen we ook invulling geven, en in plaats van industriële plekken willen we graag in tuinen en parken werken. Ondanks dat we samenwerken met Democrazy, Trefpunt en Chinastraat, willen we ook meer buitenkomen met onder andere Monterey en Theresia. Daar hebben ze negentiende eeuwse kiosken waar we graag ook iets mee zouden willen doen. Voorlopig zijn daar nog werken, dus momenteel gaat dat niet.

Theresia was vragende partij om meer Jazz te spelen op een rustig concert. Misschien is er op Boomtown (Gents festival) een side podium waar we iets moois van kunnen maken. Democrazy en Theresia gaan in de plantentuin van de Universiteit van Gent ook events waarmaken, zo zie je dat het niet allen wij is dat die richting wil opgaan. In de zomer van ‘21 hebben we in een serre in Mariakerke jazzconcerten gedaan volgens de corona regels. Dat was wel een succes, daar was zo een 150 man aanwezig. Dat smaakt dus naar meer.

Welke artiesten heb je ontdekt op VI.BE platform? 

Meta Peta: die band kende ik al een klein beetje via een andere band. Bronto was de track die ik koos. Het is een duo bass en drum. Ze brengen strakke muziek zonder zang. Instrumentale muziek trekt me erg aan. Ze zijn allebei van Gent, denk ik. Ze doen me denken aan de jaren ‘90: Shellac en soortgenoten.

HOFFMAN was mijn tweede keuze. Dat is een man die bezig is met elektronica en interessante stuff maakt. Ik koos het nummer ki tu e, een track samen met Bontridders. Vorig jaar heb ik iets met hem willen opzetten, maar dat is dan mislukt. Ik wil hem dit jaar zeker de kans geven om de handen in elkaar te slaan.

Hoe ontdek jij nieuw talent?

Samenwerkingen met andere programmatoren, daar wisselen we namen uit die interessant zijn. Ik ontdek ook veel nieuwe muziek op Bandcamp en luister geregeld naar De Geluidsarchitect op radio Scorpio. Door dagelijks met muziek bezig te zijn kom je vanzelf bij nieuwe namen of verborgen talenten. Ik hou ook specifieke platenlabels en nieuwe interessante releases in het oog. Ook social media is interessant, ik check zowel binnen als buiten Vlaanderen wat er aan het gebeuren is. En tot slot is ook VI.BE platform een interessante ontdekingsvijver. 

Op welke genres leggen jullie de focus?

Alles wat geen pop is, vinden we interessant. Er mag wel een hoek af zijn bij ons. Vorig jaar zijn we in zee gegaan met Consoling Sound, dan hebben we een festivalletje gedaan in Chinastraat. Dat was succesvol en supertof. Vorige week hadden we bijvoorbeeld SPOOK die jazz speelt. Fantastische live band, zeker één van de top 5 bands die we ooit op ons podium gehad hebben. Dus we trekken zeker ook de jazz, avant-gardische en experimentelere kant op.

De Italiaanse Zu, die zijn bezig met zwaardere muziek met saxofoon, vonden we ook fantastisch om te verwelkomen op ons podium. Tramhaus bijvoorbeeld was ook wel straf. We hebben ondertussen toch al vlotjes 150 concerten georganiseerd. 

Welke gelijkgezinde collectieven zie je nog buiten Gent?

Met Model uit Brussel zitten we op dezelfde lijn wat mentaliteit en interesse betreft. Met Model was het ook het fijnst om mee samen te werken omdat we elkaar goed begrijpen en aanvoelen. We zijn beide geïnteresseerd in metal en Japanse noise en psychedelic. We broeden op een Japanse avond. To be continued …

Promo adverteren

Reclame