VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE Ongehoord: Mathilde Luijten en Florian Meersman (Overlast) selecteren shoplifter en maria iskariot

OVERLAST is een Antwerps platform voor jong, muzikaal talent. Ze organiseren nu al vijf jaar events om vers talent speelkansen te bieden. Wij hadden het met leden Mathilde Luijten en Florian Meersman onder andere over hun drijfveer bij OVERLAST, hun parcours tot nu toe en hun selectie van twee acts van het VI.BE platform. ‘Shoplifting’ van Shoplifter en ‘Lief Klein Kind’ van Maria Iskariot zijn hun twee aanraders!

08.02.23

Features

OVERLAST is een Antwerps platform voor jong, muzikaal talent. Ze organiseren nu al vijf jaar events om vers talent speelkansen te bieden. Wij hadden het met leden Mathilde Luijten en Florian Meersman onder andere over hun drijfveer bij OVERLAST, hun parcours tot nu toe en hun selectie van twee acts van het VI.BE platform. ‘Shoplifting’ van Shoplifter en ‘Lief Klein Kind’ van Maria Iskariot zijn hun twee aanraders!

Voor welke twee artiesten heb je gekozen? Welke track raadt je ons aan?
Mathilde: Mijn keuze ging naar een dj: Shoplifter. Haar set ‘shoplifting’ greep meteen mijn aandacht. Vooral de super interessante mix van breaks, footwork, dnb en trance deed me enthousiast headbangen aan mijn bureau. Ik ben altijd op zoek naar dj’s die buiten de lijntjes kleuren en zeer verschillende dingen door elkaar mixen. Ik heb een eclectische stijl, en dat wil ik ook op de dansvloer vertaald zien. Ik zou shoplifter heel graag eens aan het werk zien bij Kiosk, op de dansvloer Het Bos of in een zweterige crowd op Dour of Horst.

Florian: Maria Iskariot is een artiest die zich al enige tijd op onze radar bevindt. Hun geïnspireerde mengeling van baldadige riffs en Nederlandstalige lyrics is iets wat we nog niet eerder hoorden. Het klinkt alsof Laïs door de Sleater-Kinney filter gehaald is. Met “Lief Klein Kind” zouden ze niet misstaan in het voorprogramma van beide bands. Ook het podium van bijvoorbeeld Antwerp Music City of Café Central zou als gegoten zitten. Rock on!

Wat is OVERLAST en waarom is het ontstaan?
Florian: OVERLAST is ontstaan uit de nood om jonge artiesten waardevolle live ervaringen te bieden. Goed geluid, een respectvol publiek en degelijke ondersteuning zijn vaak ver te zoeken als je net begint te spelen. OVERLAST wou net die kwetsbare groep vers talent omarmen. We willen een platform zijn voor jong talent, waar iedereen welkom is en gevierd wordt. 

Waar gaan jullie activiteiten door? Vind je makkelijk ruimte?
Mathilde
: Ons festival gaat steeds door in De Studio in Antwerpen. Het is heel fijn om daar twee keer per jaar terecht te kunnen. Daarnaast zijn we steeds op zoek naar fijne plekken om tussentijdse events te organiseren, bijvoorbeeld workshops en listening sessions. Dat is een veel moeilijkere zoektocht omdat we geen middelen hebben. Het zou handig zijn mocht leegstand binnen de stad gemakkelijker beschikbaar zijn voor tijdelijke invulling.

Goed geluid, een respectvol publiek en degelijke ondersteuning zijn vaak ver te zoeken als je net begint te spelen. OVERLAST wou net die kwetsbare groep vers talent omarmen.

Hebben jullie een trouw publiek? Krijgen jullie de nodige erkenning in jullie hometown?
Florian: Het OVERLAST-publiek is loyaal en immer gemotiveerd om het nieuwste van het nieuwste te ontdekken. Een mooie familie aan mensen die steeds opnieuw met grote ogen en een open hart de muzikale ervaring induikt.
Meer erkenning mag altijd, want het is als kleine organisator altijd moeilijk om het hoofd boven water te houden, maar we voelen ons binnen Antwerpen zeker niet ongewaardeerd of ongezien.

Waar ontdek je het vaakst nieuw talent? Heb je tips voor opkomend talent?
Mathilde: Wij zijn steeds op zoek naar artiesten die iets nieuws creëren. Bij ons spring je dus in het oog als je buiten de lijntjes durft kleuren. Durf te denken buiten de klassieke concertopstelling- of ervaring. Durf grenzen tussen verschillende kunstvormen te overschrijden. En durf grote ideeën te hebben. Heel praktisch hebben we als programmatoren veel aan live filmpjes of een duidelijk beeld van wat we live kunnen verwachten. Wij ontdekken nieuw talent vaak via tips, toevalligheden of Instagram-filmpjes. Het VI.BE platform is een handige tool om dan een eerste aanknopingspunt te vinden. 
 

Bij ons spring je dus in het oog als je buiten de lijntjes durft kleuren. Durf te denken buiten de klassieke concertopstelling- of ervaring.

Werk je soms samen met andere curatoren of programmatoren?
Florian
: Over de jaren heen waren er al samenwerkingen met curatoren zoals MONTAGE, Burenhinder en Nooit Meer Naar Huis. In september 2022 organiseerden we ook voor het eerst een event in samenwerking met een ander collectief, namelijk Fabrik. Deze samenwerkingen zijn altijd fijn om ons denken open te trekken en om naar ons eigen werk te kijken door een andere bril. 

Shoutout naar een ander collectief? En waarom?
Mathilde: Shoutout naar Sardien, Fabrik en Gloom Club. Sardien heeft in Hasselt al heel wat fijne kansen gecreëerd voor jonge artiesten en hun curatie is steeds on point! Met het Leuvense Fabrik mochten we deze zomer samenwerken aan onze, toch wel ambitieuze, editie bij Atelier FAAR. Veel liefde voor de creatieve groep mensen die achter hun events zit. En laatste shoutout naar Gloom Club, een redelijk vers, Brusselt nightlife collectief waar we nog heel veel coole nachten mee gaan beleven. 
 

VI.BE Ongehoord: Mathieu Brouillet (Hip Hop Hooray) selecteert Simon en TRIPLEMB

VI.BE Ongehoord: Wannes Loosveldt (DO vzw) selecteert Kunde en Cristina Sapalo

Amplo maart '24

Reclame