VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE ongehoord: Marijn Venmans selecteert Manuals

Een zomer lang duiken doorwinterde festivalprogrammatoren in onze VI.BE vijver, speurend naar ongehoorde klanken.

03.07.20

Features

Marijn Venmans, organisator en programmator van Sunrise Festival, bijt de spits af. Hij vist de vette MNM 1000 Mixtape van dj Manuals op.

Nu organiseer je Sunrise Festival, maar hoe ben je destijds in het vak van programmator gerold?
Marijn: “Ik begon op mijn twaalfde al feestjes te organiseren, op de zolder bij een vriend op woensdagnamiddag. Toen ik zestien was, huurde ik voor het eerste een zaaltje in een lokaal dance café in Turnhout. Een jaar later organiseerde ik mijn eerste event voor 1.000 bezoekers. Van daaruit ben ik steeds grotere events en ook festivals beginnen organiseren. Het programmeren van line-ups is een van die dingen die ik altijd heel erg leuk heb gevonden; het is een essentieel onderdeel van je event.”

marijn venmans

marijn venmans

Waarom is programmeren veel meer dan namedroppen? Wat komt er zoal bij kijken?
Marijn: “Ik probeer écht te luisteren naar de tracks, en vaak ook naar complete sets. Een vette track is één ding. Een set van een uur die klopt en je meezuigt in de sfeer die je voor ogen hebt voor je feest, dat is nog wat anders. Na het selecteren van het talent komt het puzzelwerk. Wie past waar, hoe laat, voor of na welke andere artiest? Dan rest nog de vraag of die puzzel ook haalbaar is binnen het schema van de artiest. De selectie van artiesten toetsen we ook nog af aan feedback uit de scene. Hoe goed doen artiesten het in de charts, op hun socials, in polls, enz.? De uitdaging is om een goede balans te vinden: je programmeert uiteindelijk voor een groot publiek en niet voor jezelf, al laat je je eigen gut feeling en ervaring natuurlijk wel meespelen.”

Naar welke andere line-up kijk je jaarlijks reikhalzend uit en waarom?
Marijn: “Ik ben ieder jaar benieuwd naar de line-up van Tomorrowland. Zij weten naast quasi de hele DJ Mag Top 100 toch ook steeds nieuwe frisse namen en talenten te programmeren. 7th Sunday in Nederland vind ik ook altijd de moeite. Zij hebben als festival een DNA dat zeer gelijkaardig is met dat van Sunrise – ook omdat ze zo breed muzikaal programmeren. En in Nederland zijn weer net wat andere namen hot, die vervolgens heel vaak ook in België doorbreken. Kijk maar hoe het is gegaan met Lil’ Kleine en Snelle.”

Probeer op een positieve manier op de radar van andere artiesten te komen. Zij kunnen je vaak dat ene duwtje geven.

Marijn Venmans

Bij welke gerenommeerde artiesten was jij er destijds vroeg bij? What’s the story?
Marijn: “Ik heb in 2010 het event Shake it! georganiseerd in de Lotto Arena. Headliners van de line-up? Hou je vast: Avicii, Hardwell en Afrojack. We verkochten slechts een 1.000-tal tickets aan €25. Twee jaar later vulden deze namen Sportpaleis-achtige venues over heel de wereld. Toen waren ze voor ons helaas al niet meer betaalbaar.”

Heb je tips voor opkomend talent om in het oog te springen van de grote festivals?
Marijn: “Doe vooral je eigen ding, dan ben je het meest authentiek. Look-a-likes en copycats vallen snel door de mand. Maak veel muziek, (re)mixes, collabs en deel je passie op een leuke en eigen manier via social media. Zorg dat je de ‘gun factor’ verdient, dus stel niet te veel eisen als je net komt piepen. Iedereen moet er hard voor werken. En probeer op een positieve manier op de radar van andere artiesten te komen. Zij kunnen je vaak dat ene duwtje geven, zoals een aanbeveling bij een promoter.”

De keuze van Marijn

Wat triggert jou in de MNM 1000 Mixtape van Manuals? 
Marijn: “Bij het selecteren van een artiest ben ik uitgegaan van een spot op de mainstage. Sunrise is immers dermate divers qua stages en stijlen dat ik per stijl wel een talent zou kunnen selecteren, want talent is er gelukkig genoeg in België. Als ik ga kijken naar de mainstream namen, die een breed publiek weten te entertainen, dan springt Manuals er echt wel uit. Ook als producer is hij enorm sterk bezig met eigen releases en tal van mashups & bootlegs die erg gewild zijn en waarmee hij zich weet te onderscheiden van de rest. Hij won niet voor niets de MNM Start to DJ wedstrijd in 2019 en een recente remix contest van Martin Garrix’s STMPD Records label. Het is dan ook écht zonde dat hij in het jaar 2020 – waarin hij zou doorbreken en op tientallen mainstages van grote dancefestivals geprogrammeerd stond, waaronder ook Sunrise – zichzelf nu niet kan tonen. Gelukkig brengt hij veel nieuwe muziek en mixes uit, dus volgend seizoen zal hij ongetwijfeld nog beter scoren.”

Promo adverteren

Reclame