VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE Ongehoord: Lize Vanrusselt (Sardien) selecteert Moenen & Mariken en De Affaire

Nieuw op VI.BE platform: de playlistfunctie! Een resem jonge organisatoren geeft het voorbeeld in een nieuwe reeks van ‘Ongehoord’. Wekelijks gaat één van hen parelvissen op VI.BE platform, kiest twee tracks uit en voegt die toe aan onze Ongehoord playlist. Keuzestress, iemand?

09.01.23

Features

Sardien is een collectief van vijf vrienden dat evenementen organiseert in Hasselt. Ze organiseren nu al een jaar lang jamsessies, muzikanten- en clubavonden. Perfecte timing dus om samen met Lize Vanrusselt eens terug te blikken op 1 jaar Sardien en vooruit te blikken naar hun toekomstige plannen. Zelf selecteert ze meteen ook twee acts van het VI.BE platform: ‘Animatronic’ van Moenen & Mariken en ‘Distance’ van Affaire!

Voor welke twee artiesten heb je gekozen? Welke track raadt je ons aan?
Mijn eerste keuze is ‘Animatronic’ van Moenen & Mariken. De band komt uit Gent en bestaat uit een schrijfster en een producer die samenwerken. De mix tussen punk poetry en techno sprak mij aan. Voor mij passen ze meteen in het voorprogramma van Kae Tempest. Tegelijkertijd zie ik hen ook als kleinkunst. Techno en kleinkunst: weg met die clichés!

Mijn tweede keuze is ‘Distance’ van Affaire uit Bilzen. Ze zijn begonnen als band, maar nu gaan ze verder als elektronica duo. Affaire heeft altijd cool artwork, dus dat springt meteen in het oog! Dat ze ook nog eens Limburgs zijn, is natuurlijk mooi meegenomen. Qua festivals denk ik bij hen meteen aan Pukkelpop. Het is ook wel poppy en meezingbaar, maar in een experimentele ruimte.

Waarom is Sardien ontstaan?
We waren op café onder vrienden en we hadden allemaal organisatiedrang. Initieel wilden we een plek vinden waar onze vrienden elkaar konden ontmoeten. We zagen dat er niet veel plekken waren voor ontmoeting en voor livemuziek in Hasselt. Daar wilden we dus iets aan veranderen! Zo ontstond Sardien. Eerst met drie vrienden, maar ondertussen zijn we al met vijf.

We zagen dat er niet veel plekken waren voor ontmoeting en voor livemuziek in Hasselt. Daar wilden we dus iets aan veranderen!

Waar gaan jullie activiteiten door? Vind je makkelijk ruimte?
We zijn eigenlijk een nomadeorganisatie, we hebben geen vaste locatie. We zijn gestart in FARRM en dan doorgegroeid naar Muziekodroom. Onze jamsessies zijn wel nog steeds in FARRM. En voor een vorig project werkten we samen met Fabrik, een collectief uit Leuven. Zij hebben ons uitgedaagd om op zoek te gaan naar een unieke locatie in Hasselt, waardoor we een event georganiseerd hebben in een gerenoveerde kapel.

Hebben jullie een trouw publiek? Hoe zou je hen omschrijven?
Na een jaar Sardien zien we dat het vaak dezelfde community die terugkomt, maar toch komen er bij elk event ook nieuwe mensen bij. Die nemen we dan ook mee naar volgende events, dus het is heel fijn om te zien dat ons publiek zich uitbreidt. Iedereen is ook super dankbaar dat we dit doen. Na een Sardien komen mensen naar ons toe om ons te bedanken voor wat we in Hasselt doen! 
 

Na een jaar Sardien zien we dat het vaak dezelfde community die terugkomt, maar toch komen er bij elk event ook nieuwe mensen bij. Die nemen we dan ook mee naar volgende events, dus het is heel fijn om te zien dat ons publiek zich uitbreidt.

Waar ontdek je het vaakst nieuw talent? Live? Of via welke andere kanalen?
Soms is het een kwestie van ons kent ons, maar we ontdekken ook veel live. We zitten natuurlijk ook bij de bron van nieuwe bands, zijnde PXL. We hoeven bij wijze van spreken gewoon een repetitiekot te openen op school om nieuw talent te vinden. Daarnaast zitten we ook op Soundcloud en op het VI.BE platform. We hebben ook een groepschat waar we nieuwe acts met elkaar delen!

Krijgen jullie de nodige erkenning in jullie hometown?
Als je iets in Hasselt organiseert, val je automatisch op bij andere coole organisaties zoals FARRM en De Serre, maar ook bij de stad. De stad heeft ook een paar subsidiepotjes voor jongeren en organisatoren waar we gebruik van maken, dus daarin ondersteunen ze ons echt. Momenteel zijn we bezig met het in kaart brengen van de impact van onze werking. We organiseerden een jongerenbevraging over het nachtleven in Hasselt. Deze resultaten gaan we ook meegeven aan de stad.

Shout out naar een ander collectief/organisatie? En waarom?
Sowieso een shoutout naar V23! Ik vind het heel cool wat zij doen! Het is niet gemakkelijk geweest voor hen om hier in Hasselt iets te organiseren, maar ze blijven wel  gewoon hun ding doen.
Een tweede shoutout doe ik naar Overlast! We zouden met Sardien heel graag met hen willen samenwerken, omdat zij ook in hun programmatie oog hebben voor beginnende acts.