VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE Ongehoord: Jordy Preud’Homme (INUIT) selecteert CORTEZ060478 en Cheap Gas

Nieuw op VI.BE platform: de playlistfunctie! Een resem jonge organisatoren geeft het voorbeeld in een nieuwe reeks van ‘Ongehoord’. Wekelijks gaat één van hen parelvissen op VI.BE platform, kiest twee tracks uit en voegt die toe aan onze Ongehoord playlist. Keuzestress, iemand?

21.12.22

Features

First up, Jordy Preud’homme van de Leuvense concertorganisator INUIT. Hij zocht en vond de mysterieuze, sfeervolle muziek van CORTEZ060478 en de Gentse indiefolk van Cheap Gas.

Waarom koos je voor deze bands/artiesten/producers? Wat triggerde jou?
INUIT richt zich voornamelijk op nieuwe acts die op het punt staan hun eerste release uit te brengen (of net hebben uitgebracht) en die op zoek zijn naar podiumervaring. Ook deze keer ben ik op het platform gaan rondneuzen tussen de meest recente projecten. Op het eerste zicht lagen de verwachtingen niet al te hoog toen ik bij CORTEZ060478 belandde. Bio, artwork en bandnaam spraken weinig tot de verbeelding maar na het beluisteren van ‘Josh’ (en dan vooral vanaf de zang) toch maar snel fan geworden van dit mysterieuze, sferische, jazzy duo(?). 
 
Nog zo'n nieuwe act is Cheap Gas uit Gent met hun debuutsingle 'Monday'. Deze band zou perfect tot zijn recht komen in het voorprogramma van Silver Jews, Stephen Malkmus of Bill Callahan. Of een Belgische double bill met Kloothommel of Stoop Kid kan ook natuurlijk. 

Waarom is jullie collectief ontstaan?
Wij vonden dat er in Leuven nog ruimte was (en nog steeds is) voor kleinere en meer toegankelijke concerten. We beschikken in België over enorm veel creatief talent, maar de podiumkansen zijn beperkt. Het is dus zeker geen Leuvens probleem, maar iets dat je over heel Vlaanderen ziet.
 
Hoe omschrijf je jullie collectief in één zin? 
Met INUIT willen we zoveel mogelijk livemuziek (van buiten Leuven) naar Leuven brengen. 
 
Waar ontdek je het vaakst nieuw talent? Live?
Social media toch wel. Het aanbod is gigantisch. En in mindere mate live, al werkt dat natuurlijk wel overtuigender - voornamelijk bij dj’s of elektronische muziek. Toch zoek ik de artiesten die ik nog niet ken op voorhand op, om te bepalen of ik het live ga checken of niet.

Met INUIT willen we zoveel mogelijk livemuziek (van buiten Leuven) naar Leuven brengen.

Heb je een trouw publiek? Hoe zou je hen omschrijven? 
Wij hebben een heel rustig en respectvol publiek. Ons publiek komt ontdekken en vertrouwt onze keuzes, een heel fijn gevoel! We zouden graag nog wat meer studenten bereiken, maar da's niet evident… We hebben een eigen aanhang van 50 à 100-tal mensen. Het andere deel van het publiek komt specifiek voor de band.
 
Waar gaan jullie activiteiten door?
We hebben jammer genoeg geen vaste locatie in Leuven, al is dat misschien wel onze sterkte momenteel. We zwerven door de stad. Van café naar café, soms eens een mooie kapel, of een kapsalon, alles kan eigenlijk en dat houdt het voor iedereen wel interessant. Een locatie die er voor mij bovenuit stak was het Bruulpark in Leuven. Een grote open ruimte, wat er voor zorgt dat er veel meer werk inkruipt om alles te regelen, maar héél puur omdat het zo toegankelijk was. Hoe ruwer de locatie, hoe leuker om er te programmeren, maar wél meer werk. Zonder vaste locatie is het ergens wel moeilijker om iets concreet op te bouwen. 
 

We zwerven door de stad. Van café naar café, soms eens een mooie kapel, of een kapsalon, alles kan eigenlijk en dat houdt het voor iedereen wel interessant.

jordy preud’homme

Werk je soms samen met andere curatoren of programmatoren?
Ja, en da’s wel belangrijk. Als kleine, nieuwe organisatie leer je zo toch sneller de kneepjes van het vak. Met Gilles Helsen van STUK hebben we heel snel een aantal keer samengewerkt. Zo hebben we caféconcerten georganiseerd en INUIT Labo. Ook met 30cc hebben we een goede band opgebouwd ondertussen. Zo kregen we al de kans om de openingsavond van Leuven Jazz samen met hen te programmeren. En met Het Depot organiseren we sinds dit jaar ‘Overdrive’; een indoor festival met aandacht voor nationale, straffe nieuwkomers! 
Met Veduta organiseerden we tijdens corona enkele concertavonden waarbij we kunstinstallaties koppelden aan live-muziek. Door de samenwerking kwam een heel ander publiek in contact met onze werking.
 
Shout out naar een ander collectief? En waarom?
Shout out naar Volta! We zijn ongeveer op hetzelfde moment begonnen als concertorganisator. Als ik kijk naar het parcours dat zij hebben afgelegd is dat wel echt heel chique. Ik hoop dat ze snel een nieuwe locatie vinden!