VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE ongehoord: Irene Rossi selecteert M.CHUZI

Een nieuwe week betekent nieuwe doorwinterde programmatoren die de sprong in de VI.BE vijver wagen, speurend naar ongehoorde klanken.

18.07.20

Features

Vandaag is het de beurt aan Irene Rossi. Als programmator, communicatieverantwoordelijke en duurzaamheidsmanager is ze de leading lady bij Couleur Café. Daarnaast programmeert ze ook voor Deep in the Woods, en vanaf september dit jaar voor be-classic in de Ambiorixkazerne in Tongeren. Irene vist Samurai van M.CHUZI op.

Irene, waarom kies je voor M.CHUZI?
Irene: “Zij zijn één van de laureaten van Sound Track in Brussel, waar ik deel uitmaakte van de jury. Het is een heel goeie live afro jazzband, een beetje de Belgische Jungle By Night. Erg leuk om live naar te kijken! Ze zouden op heel veel festivals kunnen staan.”

Hoe ben je ooit in het vak van programmator gerold? 
Irene: “Ik begon heel lang geleden mijn muziekcarrière in de AB, als assistente van Teddy Hillaert, die programmatie en promotie deed in de toen buzzende rock-’n rolltempel. We waren een klein team en iedereen deed er van alles. Ik hield me vooral bezig met promotie, leerde er korte bio’s schrijven, promotie voeren naar bepaalde (vaak onbereikte) doelgroepen. Ik was zwaar onderbetaald, maar heb zeer veel bijgeleerd op korte tijd. Toen al droomde ik ervan om programmator te worden, maar ik voelde me er lang niet klaar voor. Onterecht, denk ik nu, want veel jonge mannen na mij waren niet zo onzeker. (lacht)”

Hoe ben je programmator bij Couleur Café geworden?
Irene: “Ik ben er in 1990, bij de oprichting van het festival, als Nederlandstalige persverantwoordelijke begonnen, maar kreeg al snel zin om ook mee te programmeren, het festival een andere draai te geven. Dat was lang moeilijk, want de oprichter van Couleur Café nam dat zelf voor zijn rekening. Langzaamaan kreeg ik meer inspraak tot hij een paar jaar geleden de fakkel helemaal doorgaf. Ik doe nu de programmatie samen met zijn zoon Samy Wallens, een jonge Brusselse franstalige muzikant die het festival ook door en door kent. Een onwaarschijnlijk duo (man/vrouw, jong/oud, Franstalig/Nederlandstalig), maar ongelooflijk boeiend. We hebben een mooie symbiose gevonden, nemen alle beslissingen samen en houden elkaar scherp.”

irene rossi

irene rossi

Wat is het meest interessante aan jouw job als programmator? 
Irene: “Nieuwe muziek en artiesten blijven ontdekken, de vinger aan de pols houden, zien dat wat je programmeert, werkt bij het publiek die de artiest vaak niet kent. Het publiek blijven uitdagen en ook proberen alle gemeenschappen aan te trekken, ook al betekent dit dat je soms toegevingen moet doen op artistiek gebied.”

Wat is de laatste liveshow die je voor het ingaan van de lockdown bijwoonde? 
Irene: “Een klein stukje van The Brums in het Groentheater waar de RTBF een captatie deed met twee Couleur Cafébands — de andere was Yellowstraps, maar die zag ik niet. Een emotionele ervaring! De captaties werden tijdens het weekend van Couleur Café uitgezonden. Ik kijk ook uit naar de VICE-opnames voor een Couleur Caféspecial in de AB volgende week. Op onze vraag komen drie iconische Couleur Caféartiesten — Baloji, Brihang en Miss Angel — optreden.”

Promo adverteren

Reclame