VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE ongehoord: Eric Smout selecteert Shy Dog

Een nieuwe week betekent nieuwe doorwinterde programmatoren die de sprong in de VI.BE vijver wagen, speurend naar ongehoorde klanken.

15.07.20

Features

Deze week is het de beurt aan Eric Smout, programmator bij Boomtown, Democrazy en OLT Rivierenhof. Eric vist Paradigm Shift van Shy Dog op én geeft je inkijk in zijn vak.

Eric, waarom kies je voor Shy Dog?
Eric: “Shy Dog draait weliswaar al een aantal jaren mee, maar staat nog steeds op VI.BE platform, en dus kies ik voor hen. Ik vind het soloproject van Noah Melis echt heel erg goed. Zijn plaat is uitgekomen op het moment dat de lockdown startte. Dikke pech dus. Het is ook de plaat die ik in die periode het meest beluisterd heb: zeer intieme ‘kleine’ muziek met vleugjes psychedelica, Mercury Rev, Robert Wyatt, Connan Mockasin, … Vreemd in al zijn facetten, maar zeer boeiend. Benieuwd om dit eens live te zien.”

Hoe ben je in het vak van programmator gerold? 
Eric: “Louter toevallig: als verantwoordelijke in het jeugdhuis — we deden toen o.a. The Scene, De Kreuners en Raymond van het Groenewoud — vervolgens aan de slag bij vzw Pacific en vzw 5 voor 12, beide in Antwerpen. Programmeren was meer een verlengde van ‘met muziek bezig zijn’: deejayen, parties organiseren, zelf concerten afschuimen. Heb overigens nooit zelf de titel ‘programmator’ gebruikt. Programmeren was gewoon één van de vele taken die we opnamen aangezien we in die dagen (early 90’s) alles zelf deden: programma, promotie (affiches plakken, flyeren, persberichten faxen), productie en financieel. Ook bij Democrazy ben ik zowel coördinator als artistiek leider, wat betekent dat programmeren nog altijd ‘maar’ part of the job is. In het kader van OLT Rivierenhof kan ik dit wel ‘voltijds’ doen. Zalig!”

eric smout

eric smout

Hoe ben je bij Boomtown terecht gekomen?
Eric: “Boomtown festival bestond reeds voor Democrazy of ikzelf betrokken partij werden. In 2008 was Boomtown voor het eerst ‘pleinloos’ en organiseerden we samen een indoor versie in zaal Minnemeers. De volgende jaren waren we actief op de Kouter en in de Handelsbeurs. De periode daarop losten we de banden met Boomtown (alleen nog communicatieve samenwerking) om vervolgens vanaf 2020 de samenwerking opnieuw aan te halen. Democrazy zorgt vanaf dit jaar voor coördinatie en programma. Helaas was er de lockdown waardoor we onze plannen naar 2021 moeten verschuiven.”

Wat is het meest interessante aan jouw job?
Eric: “Alles behalve ‘programmeren’: van de keuze van artiest of act tot het proces mee begeleiden. Vanaf de boeking tot de productie en alles daartussen. Dat vind ik het meest boeiende. Ervoor zorgen dat een artiest in the picture staat, op een goede plek kan spelen in de juiste context en met de juiste capaciteit. Democrazy heeft daartoe alle kanalen aangezien we op vele plaatsen in Gent actief zijn.”

Studio Brussel #luistertbelgisch deze zomer. Nelles De Caluwé belde met Eric over Shy Dog. Herbeluister het fragment.