VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

De melancholische wereld van Wolker
© illias teirlinck

De melancholische wereld van Wolker

Een dikke twee jaar geleden ontsproot bij Gert-Jan Loobuyck (26) het intrigerende Wolker, met dank aan een film over een kleindochter en haar grootvader. Ondertussen is Wolker een duo geworden, zijn er twee singles en komt er dit jaar een ep aan. Reden te meer voor een uitgebreide kennismaking.

lennert hoedaert

27.01.20

Features

Hoe is het allemaal begonnen voor Wolker? Daarvoor kunnen we teruggaan naar de kindertijd van Gert-Jan: “Mijn moeder en grootvader waren zeer into kunst. Zo begon ik als kind vrij snel te tekenen en te schilderen. Daarnaast was ik vooral een rusteloos kind. Ik begon te trommelen op potten en had blijkbaar gevoel voor ritme. Mijn allereerste instrument was een speelgoeddrumstel.” Later leerde hij ook piano en gitaar spelen.

Zoals veel leeftijdsgenoten begon hij op zijn elfde te spelen in een lokaal punkbandje. Als tiener raakte Gert-Jan snel gefascineerd door het opnemen van muziek. “We speelden toen al eigen nummers en namen ruwe demo’s op, maar veel moet je je er niet bij voorstellen”, klinkt het bescheiden. “Het was de tijd van MySpace, dat was een goede reden om met mijn toenmalige band Free Destiny muziek online te zetten.”

Gert-Jan bleef ondertussen ook alleen muziek maken. “Drie jaar geleden botste ik op een advertentie van een regisseur die iemand zocht die muziek wou schrijven voor zijn langspeelfilm (‘Opa’, die in heel Vlaanderen in de zalen kwam, red.). Ik stuurde hem een e-mail en mocht meteen langskomen voor een gesprek. Marc (De Smet, de regisseur, red.) wilde met de film emotie teweegbrengen en ik vond het interessant om dat met muziek te ondersteunen. Ik kreeg bovendien carte blanche van hem. Zo heb ik ‘Situations’ geschreven.” Het nummer werd door Gert-Jan helemaal alleen opgenomen, ingezongen, gemixt en gemasterd in zijn slaapkamer annex studio. “Ik wou de track ook als single uitbrengen en moest een bandnaam hebben”, legt hij uit. Het was de geboorte van Wolker.

Met de komst van drumster Femke Decoene (The Very Very Danger, Juniper) in 2019 vallen de laatste puzzelstukjes op hun plaats. “Ik zocht ijverig naar een drummer en toen ik Femke zag spelen met Juniper was ik meteen geïntrigeerd. Ik had voordien al veel technisch goede drummers gezien, maar die zaten allemaal bij wijze van spreken vastgeplakt aan stoel. De drumstijl van Femke sprak me meteen aan.”

© illias teirlinck

© illias teirlinck

Son Lux

Namen die vaak terugkomen in de licht melancholische wereld van Wolker zijn Radiohead, alt-J en Son Lux. Gert-Jan kan zich vooral vinden in de muziek van die derde artiest. “Ik vind Son Lux een fascinerende muzikant. Zijn muziek is zeer bombastisch en filmisch, er zit veel dynamiek in en het instrumentale primeert. Maar wanneer ik muziek maak, sta ik niet echt stil bij invloeden. Ik begin meestal iets te spelen, dat kan op drum, gitaar, piano of met samples zijn. Ik laat me daarbij leiden door gevoel en sfeer. Mezelf verliezen en urenlang doorspelen, dat is een perfecte sessie voor mij. In tegenstelling tot veel bands die twintig demo’s maken, werk ik nummer per nummer. Het kan dus even duren vooraleer ik aan een volgend nummer begin.”

Dat Wolker muziek maakt op een atypische manier, beaamt ook Femke: “Klanken, opbouw en dynamiek krijgen voorrang. 99 procent van de muziek komt uit het hoofd van Gert-Jan, maar ik kan me wel in zijn wereld verplaatsen. Het is trouwens veel makkelijker om met twee te spelen dan met meer bandleden, ook op praktisch vlak”, lacht ze. “Het is ook superplezant om met twee live te spelen. Er is echt een goede connectie.”

Donker bos

In juni vorig jaar kwam de tweede single, de eerste van Wolker als duo, uit. Het catchy en iets hardere ‘Talking Minds’ laat volgens beiden de muzikale richting horen die ze ook in de toekomst willen inslaan. Wat zijn de ambities voor de toekomst? “Zoveel mogelijk spelen is daar één van”, aldus Gert-Jan. “Toen Wolker ontstond, had ik eigenlijk niet de intentie om regelmatig live te spelen. Dat is nu wel het plan omdat ik mij op een podium op mijn gemak voel. Daarnaast willen we ons focussen op de ep waarvoor we met strijkers en blazers gaan samenwerken. Maar we kijken niet te ver in de toekomst. Het moet allemaal kloppen, dat is het belangrijkste. We azen niet per se op Rock Werchter of een ander groot festival, ik ben heel tevreden met waar we nu staan. Al zou een optreden op een festival als Deep In The Woods wel zeer mooi zijn. De muziek van Wolker past wel in een donker bos, of een intieme kerk.”

Wolker op VI.BE platform

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Promo adverteren

Reclame