VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Music Is The Answer — online liveshow lokaal muziekbeleid
  • 17 nov

  • VI.BE, Bloemenstraat 32, 1000 Brussel

Music Is The Answer — online liveshow lokaal muziekbeleid

Op dinsdag 17 november 2020 presenteren VI.BE, Cera en de VVSG hét online inspiratiebad voor iedere gemeente en stad die wil inzetten op de kracht van muziek. Voor de allereerste keer brengen we lokale beleidsmakers en dienstmedewerkers uit heel Vlaanderen samen om te tonen hoe je een lokaal muziekbeleid met impact kan ontwikkelen. Want wie investeert in muziek ziet de gemeenschap bloeien en geniet van de positieve effecten. 

In 2015 stortte VI.BE zich met het project Lokale Helden en nadien ook de Popraden in het lokale muzieklandschap. Nu - vijf jaar later - presenteren we jou graag de opgedane kennis, verzamelde ideeën, impactcijfers en inspiratie.

Ben je burgemeester of schepen met een hart voor muziek? Werk je voor de vrijetijdsdienst, de dienst Gelijke Kansen of het cultuurcentrum? Ben je een ondernemende artiest of geëngageerde organisator? Dan is deze voor jou. Volg mee met ‘Music Is The Answer’ en ontdek hoe iedereen in jouw gemeente of stad de vruchten kan plukken van een lokaal muziekbeleid.

Music Is The Answer

Hoe versterk je het sociaal weefsel van buurten en wijken? Hoe activeer je de jeugd of integreer je nieuwkomers? Hoe zet je het lokale erfgoed of andere bezienswaardigheden in de kijker? Wat met tijdelijke invulling van leegstand of nieuwe vormen van inspraak? Gemeenten en steden hebben enorme troeven in handen om met muziek als verbindende kracht uitdagingen om te zetten in kansen, ter meerdere glorie van de lokale gemeenschap. Muziek is ons antwoord. 

Muziek is een belangrijke identiteitsdrager. Flip Kowlier ademt Izegem. Sioen is Gent. En reggae weerklinkt in Geel.

korneel boon, VI.BE, auteur inspiratiegids music is the answer

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Programma

Host Elisabeth Severino Fernandes - oprichtster en bezielster van Mama’s Open Mic - neemt je live vanuit de studio mee op een wervelende inspiratietocht. We dompelen jou één uur lang onder in een bad van best practices en getuigenissen uit het veld, een vurige keynote én livemuziek van opkomend talent Rian Snoeks en niemand minder dan Selah Sue. De liveshow begint om 14:00 en duurt tot 15:00. Wie zich achteraf verder wilt verdiepen of vragen heeft is welkom in één van onze Zoom-kamers, waar we tot 15:30 samen blijven napraten.

Keynote — Stijn Meuris

Muziek is een universele verbinder, een kracht die zindert door de lijven en buzzt in de hoofden van ontelbaar veel mensen. Frontman en journalist Stijn Meuris geeft een eigenzinnige kijk op de kracht van muziek en houdt een pleidooi voor het lokaal omarmen ervan. Want muziek wordt altijd ergens gecreëerd, ook in jouw gemeente.

Panel — Muziek als antwoord

In dit panel gaan we een open gesprek aan met 4 sprekers die ervaren inspelen op de kracht van muziek. Ze realiseren positieve verandering in hun buurt, wijk, gemeente of stad, met muziek als een van hun favoriete tools. Van het verbinden van gemeenschappen en het activeren van jongeren, tot het faciliteren van talentontwikkeling en het creëren van inspraak. Maak kennis met:

Desmond Badu

Van een nobody (zijn woorden, red.) naar een rolmodel, met muziek als belangrijkste troef. Desmond Badu was ooit zelf een jonge rapper op zoek naar kansen en ruimte. Vandaag is hij jeugdcultuurmedewerker bij Jes Antwerpen en verantwoordelijke voor de Urban Rec° Studio in Borgerhout.

Gert Philippeth

Stafmedewerker bij de dienst Cultuur in Genk, waar men vanuit de specifieke geschiedenis van de stad eigen manieren ontwikkelde om met diversiteit, participatie en cultuur om te gaan. Inzetten op muziek is er één van. 

Charlotte Van Cleemput

Vanuit Formaat vzw faciliteert Charlotte een duurzaam netwerk van jeugdhuizen die livemuziek programmeren, en als één van de krachten achter De Nest in Sint-Niklaas bouwt ze actief mee aan een sterke lokale muziekscene. Muziek als middel tot dialoog en verbinding is voor haar een evidentie en onmiskenbaar waardevol bij het versterken van een lokale gemeenschap.

Elke Verhaeghe

Met een verleden bij het Forum voor Amateurkunsten en een toekomst bij De Federatie is Elke Verhaeghe goed geplaatst om mee te denken over de waarde van muziek - of meer algemeen amateurkunsten - lokaal. Daarboven initieerde ze in 2018 vanuit de Deerlijkse Cultuurraad mee de allereerste Popraad, waarbij Deerlijkse muzikanten hun dromen en noden voor het eerst kenbaar konden maken bij de gemeente. 

On tour — Hoe zetten gemeenten vandaag in op muziek?

We rijden van Limburg tot aan de kust en gaan langs bij diverse gemeenten en steden, op zoek naar inspirerende aanpakken en acties in de praktijk.

Spotlight — Onze Inspiratiegids lokaal muziekbeleid uitgelicht

Mart Willekens is docent en postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep sociologie van de Universiteit Gent, waar hij cultuurbeleid, -participatie en -sector onder de loep neemt. Zo was hij recent betrokken bij het grootschalig onderzoek naar amateurkunsten in Vlaanderen, uitgegeven onder de naam ‘Dit doet me wat’ door OP/TIL en De Federatie. We vroegen hem onze gloednieuwe inspiratiegids Music Is The Answer onder de loep te nemen.

Praktisch

Voor wie?

Voor beleidsmakers, gemeenteambtenaren en alle andere lokale spelers met een liefde voor muziek.

Wanneer?

Op dinsdag 17 november 2020 — van 14:00 tot 15:00. 

Waar?

Online. Vergeet Skype, Zoom, MS Teams of Google Hangout. Zet je rustig neer aan jouw bureau of in je zetel en geniet van een uur lang inspiratie. Je ontvangt jouw deelnamelink via mail, voor aanvang van het event.

Vragen?

Mailen kan naar lokalehelden@vi.be.

Inspiratiegids — Music Is The Answer

En er is meer. We presenteren trots de gelijknamige inspiratiegids Music Is The Answer. Een hands-on gids waarmee je als gemeente of stad - ongeacht de grootte of ambitieniveau - werk kan maken van een lokaal muziekbeleid. Zelf een exemplaar bemachtigen? Dat kan via de VI.BE shop!

Koop hier jouw exemplaar van de inspiratiegids ‘Music Is The Answer’

Meer info via shop.vi.be

6 cruciale inzichten die we kregen tijdens Music Is The Answer

Datum

17 november 2020 van 14:00 tot 15:00

Adres
Bloemenstraat 32, 1000 Brussel, België