VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

  • 31 - 6 jan - feb

Meer dan 25 cc’s en gc’s doen mee dankzij cult!

25 cc’s en gc’s tonen zich van hun beste kant tijdens de Week van de Belgische muziek!

De week van 31 januari tot 6 februari staat volledig in het teken van Belgische muziek, een initiatief van VI.BE en de VRT. cult! lanceerde een oproep aan alle cultuurhuizen in ons netwerk om Belgische muziek letterlijk én figuurlijk in de schijnwerpers te zetten. Maar liefst 25 cultuurhuizen beantwoordden de oproep. Hieronder vind je een overzicht van alle initiatieven.

Antwerpen

Tijdens de Week van de Belgische muziek zet CC ’t Getouw in Mol drie acties op poten. De hele week lang spelen ze alleen maar Belgische muziek bij hun activiteiten én krijg je korting op de tickets van Belgische artiesten die later in het seizoen geprogrammeerd staan. Alle medewerkers delen daarnaast hun persoonlijke top 3 van Belgische nummers. Ze roepen hun publiek op om hetzelfde te doen – iedereen kan een eigen top 3 delen via sociale media en wie weet winnen ze 7 tickets voor het concert van Absynthe Minded op zaterdag 5 maart.

Acties in CC ’t Getouw (Mol)

31 januari 2022 tot 6 februari 2022 23:59

In de bossen van Kasterlee organiseert De Warande (Turnhout) het WinterWarm festival. Op 4 en 5 februari is er een muziekparcours waarbij een treintje bezoekers van band naar band voert. Vrijdag kan je naar Bààn en Avondlicht, gevolgd door dj-sets, en zaterdag kan je genieten van Aarde Aan Daan, Douglas Firs en Buurman. Het project is een samenwerking met de Gemeente Kasterlee en Cultuurcentrum t'Schaliken (Herentals).

Muziekparcours in de Hoge Rielen: BÀÀN + Avondlicht

4 februari 2022 van 20:00 tot 22:10

Muziekparcours in de Hoge Rielen: Douglas Firs + Aarde aan Daan + Buurman

5 februari 2022 van 18:30 tot 21:00

Ontmoetingscentrum ’t Waaigat (Zwijndrecht) viert in 2022 de 200ste verjaardag van één van de grootste Belgische componisten: César Franck (1822-1890). Zijn muzikale oeuvre en zijn boeiende leven vloeien samen in een onnavolgbaar verhalend concert gebracht door het Sonoro Quartet en Sander De keere. Op 6 februari kan je genieten van dit aperitiefconcert ‘Weg van César Franck ’.

Aperitiefconcert Sonoro Quartet en Sander De keere - Weg van César Frank

6 februari 2022 van 11:00 tot 12:00

Ook in CC ‘t Aambeeld in Aartselaar vieren ze een verjaardag tijdens de Week van de Belgische Muziek. Met de Belpop Bonanza Will Tura  special op vrijdag 4 februari brengen Jan Delvaux en Jimmy Dewit ode aan de tachtigjarige muzikant. Als extraatje speelt DJ Marcché voor en na de voorstelling Belgische plaatjes in de foyer van het cultuurhuis. 

Belpop Bonanza Tura Special

6 februari 2022 van 20:00 tot 23:00

Last but not least in de provincie Antwerpen: Cultuurcentrum Zwaneberg (Heist-op-den-Berg) vuurt Belgisch talent van maar liefst drie decennia op je af. In de inkomhal kan je genieten van  een Spotify Playlist met alle Belgische artiesten die de voorbije 32 jaar in CC Zwaneberg hebben gespeeld of dit seizoen nog zullen spelen, een samenwerking met Hnita Jazz Club en De Living. CC Zwaneberg organiseert ook drie livestream concerten: ontdek ze hier.

Limburg

De cultuurdienst van Hamont-Achel knalt een week lang Belgische muziek door de boxen van Cinema Walburg. Daarnaast hebben ze op 11 februari hun eerste echte Limburgse Belpop Bonanza Muziekquiz. Die wordt geleid door Radio 1 gezichten Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing.

Cinema Walburg in Hamont-Achel gaat ervoor

31 januari 2022 tot 6 februari 2022 23:59

Ook GC Ter Kommen in Hoeselt stemt de speakers van hun foyer, sporthal en gebouw af op Belgische muziek. Verder zorgt het cultuurhuis voor sfeerverlichting aan de ramen.

Vanaf maandag 31 januari biedt CC De Adelberg (Lommel) inspiratie voor een muzikale week aan de hand van de Belgische top 5 van bekende en minder bekende Lommelaren. Daarnaast brengt Chantal Acda op 2 februari haar album Saturday Moon in De Adelberg tijdens een gezellig clubconcert . Met Belgische support act Shellter!

Chantal Acda + Support: Shellter in CC De Adelberg

2 februari 2022 van 20:15 tot 23:00

In De Zeepziederij te Bree geven twee Belgische americana-bands een dubbelconcert. De Vlaamse band Dixie Rose en Waalse band Everyone is Guilty brengen op 3 februari het cultuurhuis aan het swingen.

Dixie Rose & Everyone is Guilty

3 februari 2022 van 20:15 tot 23:00

CC Palethe (Pelt) kiest tijdens de Week resoluut voor Belgische muziek in de cafetaria en Foyer. Daarbovenop spat er woensdag 2 februari chemie van het Peltse podium. Jan Leyers en Paul Michiels stáán er terug, en hoe!  Verwacht je aan een knalconcert van Soulsister . 

Soulsister komt naar Pelt

2 februari 2022 van 20:30 tot 23:00

Oost-Vlaanderen

Op 5 februari speelt de West-Vlaamse rapper Brihang in GC De Kluize (Oosterzele). Daarbij zet het cultuurhuis extra in op lokaal talent door MURI, een Belgische band die surrealistische pop in het Nederlands brengt, als voorprogramma te kiezen.

Brihang krijgt support van jong Belgisch talent

5 februari 2022 van 20:00 tot 23:00

CC Jan Tervaert lanceert de Music H-Awards. De inwoners van Hamme kunnen in vijf categorieën hun favoriete lokale artiest nomineren. Tijdens de Week van de Belgische Muziek wordt er elke dag een winnaar gekozen. Alles is live te volgen via de Facebookpagina.

De Music H-Awards in Hamme

31 januari 2022 tot 4 februari 2022 23:59

In Wetteren slaan CC Nova en de bibliotheek de handen in elkaar. Het cultuurhuis heeft twee concerten op de planning staan: ‘Er is geen plan’ van Tuimelkruid op 4 februari en ‘Van Brandweer tot Swentibold’ met Bob Savenberg op 5 februari. In de bibliotheek kan jij zelf het podium betreden. Daarnaast draaien twee Wetterse muziekliefhebbers er Belgische plaatjes op 1 februari.

‘Er is geen plan’ - Tuimelkruid in CC Nova

4 februari 2022 van 20:00 tot 21:30

Van Brandweer tot Swentibold - Bob Savenberg in CC Nova

5 februari 2022 van 20:00 tot 22:00

Het concert van Guido Belcanto op 4 februari in GC De Biekorf zorgt voor een streepje Belgische muziek te Lebbeke. Het cultuurhuis lanceert ook een spotify-playlist met de favoriete Belgische nummers van Lebbekenaren allerlei.

Concert Guido Belcanto in CC De Biekorf

4 februari 2022 20:00 tot 4 januari 2022 23:00

Cultuurhuis EMotia stelt een samen van Belgische muziek gekozen door de inwoners van Erpe-Mere.

Top (94)20 in van Cultuurhuis EMotia (Erpe-Mere)

5 februari 2022 20:00 tot 6 februari 2022 15:00

Op 5 februari staat er bij CC De Ververij Belgische jazz op het programma met een optreden van Donder & Apeland . Daarnaast wordt er ook Belgische muziek afgespeeld op de twee gebouwen van het cultuurcentrum en de wekelijkse markt van Ronse.

CC De Ververij: concert Donder & Apeland en muziek op de markt in Ronse

5 februari 2022 van 08:00 tot 23:59

Tijdens zijn theatertour komt Brihang ook in CC De Werf (Aalst) langs. Het voorprogramma wordt verzorgd door Lefwerk, een Wetters muziekduo. Daarnaast ondersteunt het cultuurhuis ook de Top 053, het beste uit meer dan 50 jaar Aalsterse popmuziek. Iedereen kan stemmen op hun favoriete hits. Op 6 februari wordt het resultaat voorgesteld in de foyer van het cultuurhuis, met presentatie van Jonas Decleer.

TOP053: Het beste uit meer dan 50 jaar Aalsterse popmuziek

6 februari 2022 van 17:00 tot 20:00

Vlaams-Brabant

In Beersel pakt CC De Meent het groots aan: de Week van de Belgische muziek is het startschot van een maand boordevol Belgische artiesten op hun podium. Naast gevestigde namen als Jasper Steverlinck, The Radar Station, Guy Swinnen samen met oa. Patrick Riguelle en Jan Hautekiet, Admiral Freebee is er de Finale van Zennetoer waarbij ze hun podium graag vrijmaken voor lokaal muziektalent. Door de boxen knalt ook een maand lang enkel Belgische muziek.

CC de Meent meent het!

31 januari 2022 tot 6 februari 2022 23:59

Cultuurcentrum Asse, de jeugddienst en het jeugdhuis roepen muziekliefhebbers op om hun lijstje met favoriete Belgische muziek te delen via Spotify én hun stem uit te brengen voor de ultieme Assese lijst. Die zal bekendgemaakt worden op 5 februari in een live radio-uitzending .

Live radioshow met de ultieme Assesse playlist

5 februari 2022 van 12:00 tot 13:00

CC Westrand in Dilbeek odigt accordeonist en Dilbekenaar Gwen Cresens uit in het kader van de week van de Belgische muziek. Hij kiest 4 ontroerende melodieën uit het rijke repertoire van de Belgische muziek en gaat ermee aan de slag.

Gwen Cresens speelt Belgische songs op accordeon

1 februari 2022 tot 4 februari 2022 23:59

Op vrijdag 4 februari organiseert CC Strombeek (Grimbergen) een concert van Lili Grace in de art deco Eldoradozaal te Humbeek. De band bestaat uit twee zussen die hun debuutplaat Silhouette voorstellen. Als special guest brengen ze Sleepers’ Reign mee, een jonge groep die hun sporen reeds verdiende op Humo’s Rock Rally. 

CC Strombeek-Grimbergen: concert Lili-Grace + Sleepers’ Reign

4 februari 2022 van 20:30 tot 23:00

In CC Het Gasthuis te Aarschot staat tijdens de Week van de Belgische Muziek de voorstelling ‘The Great Belgian Songbook’ geprogrammeerd. Het project is een realisatie van muzikant Jo Hermans, waarbij hij samen met David Thomaere, Jean-François Assy en Marc Bonne Belpoptoppers demonteert en op een verrassende manier live weer in elkaar puzzelt. Lees hier meer. 

Het personeel en vrijwilligers van CC De Ploter (Ternat) stelden een Belgische muzieklijst samen, die de hele week zal worden afgespeeld in het Plotercafé. 

West-Vlaanderen

In Deerlijk organiseert de cultuurdienst  de live-uitzending ‘SELECT’, in samenwerking met de lokale radio. Daarbij kiezen 6 Deerlijkse muzikanten hun favoriete Belgische platen op de lokale zender, telkens van 19u tot 20u. Verder zijn er in de stad ook twee muziekwandelingen met foto’s van de Deerlijkse muzikanten in actie. De bijhorende QR-code leidt je naar één van hun nummers.

SELECT brengt 6 Deerlijkse artiesten naar je radio

31 januari 2022 tot 6 februari 2022 23:59

In Roeselare begint de Week van de Belgische muziek al het weekend voordien. Op 29 januari spelen PAARD. en Bandler Ching een clubconcert  in TRAX. Verder stelt De Spil ook een playlist met uitsluitend Belgische muziek samen, die gespeeld wordt in de winkelstraten. Ook is er de Belpop Bonanza stadswandeling, een route langs 10 plekken in Roeselare waar muzikale geschiedenis is geschreven.

Paard. & Bandler Ching in CC De Spil

29 januari 2022 van 20:00 tot 23:00

Belpop Bonanza stadswandeling: Roeselare

31 januari 2022 tot 6 februari 2022 23:59

De Grote Post in Oostende brengt tijdens de week een extra ode aan hun muziekresidenten. Noa Lee (zangeres Nina Kortekaas) covert in een muziekvideo een Belpopklassieker en het cultuurhuis maakte ook een podcast met Reena Riot over de eerste repetities voor de opnames van hun nieuwe album. Meer informatie vind je via hunwebsite .

Datum

31 januari 2022 tot 6 februari 2022 23:59