VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

In gesprek met Shain Shapiro: Hoe muziek gemeenten en steden aantrekkelijker maakt
 • 27 jan.

 • Trix

In gesprek met Shain Shapiro: Hoe muziek gemeenten en steden aantrekkelijker maakt

Stad Antwerpen bundelt de krachten met VI.BE en Trix en nodigt met Shain Shapiro (VK) een visionair denker en de auteur van ‘This must be the place - How music can make your city better’ uit. Voor alle beleidsmakers, artiesten, organisatoren en anderen die geïnteresseerd zijn in de impact van muziek op stedelijke ontwikkeling.

Muziek versterkt het stedelijke leven. Via de kracht van muziek maken we steden beter. Zo stelt Shain Shapiro, auteur van ‘This must be the place - How music can make your city better’.

Shapiro is mede-oprichter van het MusicCitiesNetwork en heeft zo wereldwijd lokale besturen begeleid om muziek op een effectieve manier te integreren in hun stedelijke ontwikkelingsplannen. Door muziek te integreren in toerisme, economie, onderwijs, cultuur en het nachtleven worden steden levendiger, inclusiever en aantrekkelijker.

In zijn boek beschrijft Shapiro, naast vele concrete voorbeelden uit steden wereldwijd, een heldere blauwdruk om met de waarde en kracht van muziek aan de slag te gaan binnen het stadsleven. Hij heeft intussen meer dan 120 steden beïnvloed om te investeren in muziek en cultuur. En nu komt hij naar Antwerpen om ook Vlaamse steden en gemeenten te stimuleren.

It is not about the size of the city, but about the principles of play.

Shain Shapiro

In een inspirerend gesprek met Jan Pauly deelt Shain Shapiro tips & tricks vanuit zijn eigen ervaring en past deze toe op de Antwerpse en Vlaamse context.

Deze talk is relevant voor artiesten, muziekprogrammatoren, beleidsmakers, journalisten, economen, stadsontwikkelaars en anderen die geïnteresseerd zijn in de impact van muziek op stedelijke ontwikkeling.

Deze talk vindt plaats tijdens de Week van de Belgische Muziek binnen Klankbad, een gratis inspiratie- & adviesdag voor artiesten in Trix, en wordt georganiseerd door stad Antwerpen, in samenwerking met Trix en met VI.BE. 

Schrijf je nu in! Deelname is gratis.

- - - 

Wie is Shain Shapiro?

 • Brits visionair denker over de impact van muziek op stedelijke ontwikkeling;
 • Auteur van het boek ‘This must be the place. How music can make your city better’, September 2023;
 • Oprichter van Sound Diplomacy en directeur van Center for Music Ecosystems;
 • Auteur van gezaghebbende rapporten over de rol van muziek in steden, toerisme, de nachteconomie, onroerend goed en herstel, waaronder de meest uitgebreide gids voor muziek en de Sustainable Development Goals (SDG's) ooit geschreven, in samenwerking met de Verenigde Naties;
 • TedX-spreker over de rol van muziek in stedelijke context;
 • Docent muziekbeleid aan meerdere Britse instituten.

Wie is Jan Pauly?

 • Freelance professional, met specifieke expertise in innovatie in de muziekindustrie, technologie en digital entertainment;
 • De afgelopen 15 jaar werkte Jan Pauly bij VI.BE, waar hij leiding gaf aan het kennismanagement, toegepast onderzoek binnen de muziekindustrie coördineerde en trends en ontwikkelingen scherp in de gaten hield. De laatste jaren richtte hij zich meer op de technologische ontwikkelingen binnen de muziekindustrie en aangrenzende sectoren;
 • Jan Pauly coördineerde in opdracht van stad Antwerpen het onderzoek naar de noden en mogelijkheden van muzikanten en het ecosysteem van de muziek in Antwerpen, 2020-2022.

Ontdek meer via het artikel ‘Een Brave New World voor muziek: Shain Shapiro schrijft boek over impact van muziek op stedelijke ontwikkeling’ in de Morgen! 

Datum

27 januari 2024 van 15:00 tot 16:00

Adres
Noordersingel 28/30, 2140 Antwerpen, België