VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

 • 31 - 6 jan - feb

Dit is de Week van de Belgische muziek bij VRT

Bij de VRT wordt het een week lang kijken én luisteren naar het beste van bij ons. Zo krijgt onze muziekscene, die het al twee jaar enorm hard te verduren heeft, de welverdiende liefde die ze al zo lang moet missen.

Nieuwe muzieksessies en parels uit het archief op VRT NU

Grote fan van muziek van bij ons, maar keuzestress? Weet je niet waar de week te beginnen of krijg je er gewoon niet genoeg van? Op VRT NU volg je de livestreams van de VRT-radionetten op de voet én ontdek je heel wat nieuwe webreeksen en muzieksessies speciaal voor de Week van de Belgische muziek. Zo kan je onder andere genieten van Radio 2 Bene Bene sessies, MNM Livesessies, De Nieuwe Lichting 2021 van Studio Brussel, Belpop Helden van Radio 1, en De Twintigers van Klara.

Daarnaast brengt VRT NU een uitgebreide greep uit het muziekarchief van de VRT tijdens de Week van de Belgische muziek. De selectie is indrukwekkend: geniet van tal van concerten en optredens zoals Bart Peeters Deluxe, De MIA’s, De Radio 1 sessies en Vlaanderen feest. Duik dieper in het leven van de Belgische artiesten in docu's en reportages als She’s lost in music, Charlatan, en Belpop classics. En ontdek podcasts zoals Wanderland, Zomerhit 2021 en 40 jaar AB via de VRT NU-app. Ontdek de Week van de Belgische muziek op VRT NU

Belpop boven op Radio 1

Doorheen het jaar richt Radio 1 elke zaterdagnamiddag de schijnwerpers op artiesten van eigen bodem in Belpop. Tijdens de Week van de Belgische muziek schakelt presentator Floris Daelemans enkele versnellingen hoger. Samen met Jan Delvaux geeft hij op zaterdag 29 januari de aftrap voor de stemming van de Belpop 100 in de Belpop 100 startshow.

Van maandag tot en met donderdag is het op Radio 1 elke dag vrolijk ontwaken met alleen maar Belgische muziek in Belpop Stories. Van maandag tot en met vrijdag brengen Belgische artiesten dan weer een eerbetoon aan hun Belgische idolen in Belpop Helden. Ayco Duyster en Floris Daelemans ontvangen afwisselend Het Zesde Metaal (over Willem Vermandere), The Haunted Youth (over Amenra), Sylvie Kreusch (over Toots), Yong Yello (over Hugo Raspoet) en Admiral Freebee (over Luc De Vos) achter de microfoon.

De apotheose van de Week van de Belgische muziek bij Radio 1 volgt op zaterdag 5 februari met een Belpop 100 met Floris Daelemans en Ayco Duyster. Op zondag ten slotte ontvangt Friedl’ Lesage muzikaal Mens Frank Vander Linden in Touché. Ook online zal Radio 1 een week lang liefde voor Belgische muziek ademen. Met weetjes over, rond en met Belgische muziek. Hoe eren Belgische artiesten hun helden? Je ontdekt het in de online videoreeks op radio1.be.

 • Belpop 100 startshow: zaterdag 29 januari van 13.00 tot 15.00 uur op Radio 1
 • Belpop Stories: maandag 31 januari tot en met donderdag 3 februari van 9.00 tot 10.00 uur op Radio 1
 • Belpop Helden: maandag 31 januari tot en met vrijdag 4 februari van 13.00 tot 16.00 uur op Radio 1
 • Belpop 100: zaterdag 5 februari van 9.00 tot 18.00 uur op Radio 1
 • Touché: zondag 6 februari van 11.00 tot 13.00 uur op Radio 1

Eerste Radio 2 Bene Bene 1000

Ook bij Radio 2 kunnen muziekliefhebbers altijd terecht voor het beste van eigen bodem. Speciaal voor de Week van de Belgische muziek lanceert Radio 2 de Radio 2 Bene Bene 1000 op de Radio 2 Bene Bene-muziekstream op DAB+. Van vrijdag 28 januari tot en met zondag 6 februari tellen Iris Van Hoof en Vanessa Vanhove tien dagen lang samen af van nummer 1000 naar de uitverkoren nummer 1. En dat in het gezelschap van twaalf artiesten van bij ons. Willy Sommers, Gene Thomas, Metejoor, Peter Van Laet, The Starlings, Marc & Barbara Dex, Niels Destadsbader, Camille, Clouseau, Pommelien Thijs en Cleymans & Van Geel zitten achter de microfoon. The Starlings, Clouseau, Niels en Marc & Barbara Dex spelen tijdens de week ook een sessie in Radio 2 Bene Bene op Radio 2.

Voor de gelegenheid lanceert Radio 2 de nieuwe docureeks Achter de artiest op radio2.be en op VRT NU. Drie unieke backstagereportages, door de ogen van de muzikanten achter Laura Tesoro, Bart Peeters en Niels Destadsbader. Voor al wie optredens gemist heeft én wil weten hoe het er backstage aan toe gaat een must-see. Daarnaast is ook de Radio 2 Bene Bene 1000 backstage volledig te volgen op de Instagram-pagina van Radio 2.

Wie meer wil weten over de grootste hits van bij ons, stemt af op de Facebook-pagina van Radio 2. Daar wordt dagelijks een explainervideo gelanceerd die de leukste geheimen achter de hits van bij ons onthult. Wie liever het volledige verhaal van onder andere 'Marina' van Rocco Granata, 'Sensualité' van Axelle Red of 'The Way to Your Heart' van Soulsister hoort, kan luisteren naar de podcastreeks van Radio 2 Wereldhits van bij ons, te beluisteren op radio2.be, in de Radio 2-app en op de andere podcastkanalen.

 • Radio 2 Bene Bene 1000: vrijdag 28 januari tot en met zondag 6 februari van 10.00 tot 17.00 uur op Radio 2 Bene Bene (DAB+)
 • Radio 2 Bene Bene: maandag tot en met donderdag van 18.00 tot 20.00 uur op Radio 2
 • Achter de artiest: vanaf maandag 31 januari op radio2.be en VRT NU
 • Wereldhits van bij ons: te beluisteren op radio2.be, in de Radio 2-app en op de andere podcastkanalen

#ikluisterbelgisch in Kortrijk

Tijdens de Week van de Belgische muziek hoor je op Studio Brussel #ikluisterbelgisch. Een hele week de beste Belgische muziek. Live vanuit Kortrijk. Tal van artiesten komen over de vloer en luisteraars maken kans op een unieke platenkast, gevuld met honderd Belgische vinyls.Van maandag tot en met donderdag, telkens van 19.00 tot 22.00 uur, zoomen Michèle Cuvelier en Rik De Bruycker in op de muziekscene van de historische muzikale stad aan de Leie.

Op maandag 31 januari - de eerste dag van de Week van de Belgische muziek - maakt Studio Brussel ook De Nieuwe Lichting 2022 bekend, live vanuit De Kreun. Tot dan kan de luisteraar nog bepalen wie een felbegeerde finaleplaats bemachtigt.

 • #ikluisterbelgisch: maandag 31 januari tot en met vrijdag 4 februari, elke dag van 6.00 tot 22.00 uur op Studio Brussel. Op vrijdag tot 19.00 uur. Live videostream te volgen via de StuBru-app en VRT NU.

Bravo België Top100 op MNM

Op vrijdag 4 februari presenteren Astrid Demeure en Brahim van 9.00 tot 17.00 uur de Bravo België Top100, de 100 favoriete hits van bij ons, gekozen door de MNM-luisteraar.

Het programma van Cato Peeters staat tijdens de Week van de Belgische muziek in het teken van de beste Belgische hits, met elke dag een bekende gast die zijn/haar favoriete Belgische songs draait. Onder meer Lost Frequencies, Tourist LeMC, Kate Ryan en Metejoor komen langs.

 • Bravo België Top100: vrijdag 4 februari van 9.00 tot 17.00 uur op MNM.
 • Cato Peeters: maandag 31 januari tot en met donderdag 3 februari van 18.00 tot 20.00 uur op MNM.

Jong talent op Klara

In de Week van de Belgische muziek trapt Klara een tweede editie van De Twintigers op gang. Wie is de nieuwe generatie die de toekomst van de klassieke, jazz- en wereldmuziek in ons land zal kleuren? Na een succesvolle eerste editie in 2021, maak je als luisteraar ook dit jaar kennis met frisse en getalenteerde twintigers. Vanaf maandag 31 januari stelt Klara elke week een jonge, veelbelovende musicus voor en dat gedurende 10 weken. Doorheen de week komen De Twintigers aan bod in het ochtendprogramma Espresso en het middagprogramma Music Matters. Op zondag volgt een speciale uitzending van De Twintigers met Johannes Wirix-Speetjens, zelf ook een twintiger, als presentator.

Op vrijdag 28 januari brengt Klara een cd uit met het Brussels Philharmonic. Het wereldberoemde symfonieorkest speelt vioolconcerto's van Pyotr Ilyich Tchaikovsky en Igor Stravinsky. Dat doet het samen met Belgisch violist en topmuzikant Yossif Ivanov.

Daarnaast bundelt Klara al voor de vierde keer de middelen en krachten met VRT Music, Kunstenpunt, Componisten Archipel Vlaanderen en Sabam for Culture voor een nieuwe reeks Fingerprints. Deze nieuwe, korte composities van Belgische muzikanten zijn ingespeeld door het Desguin Strijkkwartet en het Scarbo Saxophone Quartet en opgenomen door Klara in de befaamde Studio Toots op de VRT. Je hoort de nieuwe Fingerprints tijdens de Week van de Belgische muziek op Klara en vindt ze op de gekende streamingplatforms.

 • Espresso: maandag 31 tot en met zaterdag 5 februari van 6.00 tot 9.00 uur op Klara
 • Music Matters: maandag 31 tot en met donderdag 3 februari van 12.00 tot 14.00 uur op Klara
 • De Twintigers: zondag 6 februari van 13.00 tot 15.00 uur op Klara

Muzikale kost op Eén

Tijdens de Week van de Belgische muziek kookt Jeroen Meus in Dagelijkse kost op muziek van eigen bodem. Vijf Belgische topartiesten geven een intiem huiskamerconcert vanuit hun eigen woonkamer of studio: Selah Sue (maandag), Mauro (dinsdag), blackwave. (woensdag), Willy Sommers (donderdag) en Compact Disk Dummies (vrijdag). Ook Iedereen beroemd zal in die week aandacht besteden aan muziek van eigen bodem.

 • Dagelijkse kost: maandag tot en met vrijdag om 18.15 uur op Eén
 • Iedereen beroemd: maandag tot en met vrijdag om 19.40 uur op Eén

Extra Toots Sessies op Canvas

De Week van de Belgische muziek is op Canvas ook de afsluiter van de lopende reeks Toots Sessies. Kids with Buns, de winnaars van De Nieuwe Lichting 2021 van Studio Brussel, brengen op maandag 31 januari in primeur hun nieuwe single ‘The Snakes’, naast een cover van ‘Hurts’ van The Slow Show. Admiral Freebee stelt op dinsdag 1 februari zijn nieuwe band voor en speelt nummers uit zijn jongste plaat ‘The Gardener’. Ook het hybride jazzquintet Black Flower heeft net een nieuwe plaat uit, ‘Magma’. Ze brengen op woensdag 2 februari voor de gelegenheid schelpenblazers mee. En Selah Sue sluit op donderdag 3 februari dit seizoen van de Toots Sessies af met een cover van ‘My Future’ van Billie Eilish, ‘Free Fall’ en ‘Hurray’, een voorsmaakje van nieuwe werk dat we binnenkort mogen verwachten.

Op vrijdag 4 februari kunnen kijkers hun muzikaal hart ophalen met Charlatan, een docufilm rond het leven van Arno Hintjens.

 • Charlatan: vrijdag 4 februari om 21.20 uur op Canvas.
 • De Toots Sessies: maandag 31 januari tot en met donderdag 3 februari, om 19.40 uur op Canvas

Ketnet Hits

Ketnet draait tijdens de Week van de Belgische muziek uitsluitend Belgische hits op Ketnet Hits

Datum

31 januari 2022 tot 6 februari 2022 23:59