VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

  • 23 - 4 sep - mrt

De allereerste European Folk Day

In 2023 vindt de allereerste European Folk Day plaats - op de dag van de herfstequinox op het noordelijk halfrond, 23 september. Vier mee!

Op zaterdag 23 september zal dit jaar de allereerste European Folk Day plaatsvinden. De Europese Folkdag 2023 is een pilootproject dat is bedacht en wordt gecoördineerd door het European Folk Network (EFN), met medefinanciering van de Europese Unie. Het doel? De European Folk Day is er om iedereen die bezig is met traditionele kunsten samen te brengen en zo de uitdagingen waar het genre voor staat aan te gaan. Lees hier hoe je mee kan doen! 

De traditionele kunsten zijn een essentieel element van de Europese culturele identiteit en diversiteit. Ze zijn een bron van rijkdom, maar we kunnen er ons vaak helaas weinig bij voorstellen. Er zijn echter miljoenen mensen die op de een of andere manier werken, creëren en actief deelnemen aan dit fundamentele element van onze cultuur.

Het genre staat de dag van vandaag voor grote uitdagingen: de aanwezigheid van folk in de media is niet evenredig met andere genres, beleidsmakers hebben moeite om de diversiteit van folk te begrijpen en te beheren en bovendien heeft folk niet de erkenning die sommige andere kunstvormen wel hebben, zoals klassieke muziek, jazz of hedendaagse dans. Een Europese Folkdag is dé mijlpaal om te laten zien dat professionals actief in het genre in staat zijn samen te komen en dat ze een essentieel onderdeel zijn van het rijke culturele spectrum van Europa.

De dag is bedacht en wordt gecoördineerd door het European Folk Network (EFN). Het pan-Europese ledennetwerk bestaat ter ondersteuning van de kennis, de beoefening van en de toegang tot de traditionele kunsten, die momenteel in Europa in zijn verschillende vormen en oorsprong worden beoefend. 

Are you in? 

EFN lanceert een warme oproep om mee te doen aan de European Folk Day om de waarde van de traditionele kunsten wereldwijd onder de aandacht te brengen. Alle initiatieven rond traditionele kunsten op en rond de dag worden gebundeld op een centrale website, die ook veel informatie en FAQ’s bevat

Heb/bedenk jij een activiteit in verband met volksmuziek, -dans of verhalen vertellen op of rond 23 september? Doe mee! Iedereen welkom.

Deelnemen kan via deze link. Check zeker de site voor inspiratie! 

Meer informatie

Voor meer algemene info kan je steeds terecht op de website van de European Folk Day of bij onze collega Lize.

Datum

23 september 2023 om 14:00