VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

  • 4 mei

  • Anspachlaan 110, 1000 Brussel

Boekpresentatie: touring and mental health - the industry manual

Op 4 mei op de middag organiseert AB in samenwerking met VI.BE de boekvoorstelling “Touring and mental health”. Zowel de auteur Tamsin Embleton als Radiohead drummer Philip Selway zullen hierbij aanwezig zijn.

Mentale gezondheid lijkt sinds corona meer dan ooit een belangrijk onderwerp binnen de muziekindustrie. Nu de mallemolen weer op volle toeren draait, is het een thema dat onze aandacht blijft verdienen.

Tamsin Embleton werkte tien jaar lang als muziekpromotor, tourmanager en artiestenmanager maar is ondertussen ook psychotherapeut en directeur van de Music Industry Therapists and Coaches (MITC). ‘Touring and Mental Health’ is een uitgebreide handboek dat musici en mensen die werkzaam zijn in de (live) muzieksector helpt om de verschillende fysieke en psychologische problemen die zich kunnen voordoen tijdens, of als gevolg van, het touren te identificeren en ermee om te gaan. Het behandelt onderwerpen als geestelijke gezondheid, piekprestaties en podiumangst, verslaving, groepsdynamiek, relatieproblemen, omgaan met de media, fysieke gezondheid, diversiteit en inclusie, crisismanagement en herstel na de tour.

Geschreven door gezondheids- en prestatieprofessionals, biedt dit actuele en essentiële boek degelijk klinisch advies, geavanceerd onderzoek, praktische strategieën, hulpmiddelen en gedetailleerde illustraties. Elk hoofdstuk is onderbouwd met persoonlijke herinneringen van muzikanten en prominent touring personeel, waaronder Nile Rodgers, Justin Hawkins, Philip Selway, Charles Thompson, Katie Melua, Kieran Hebden (4Tet), Pharoahe Monch, Will Young, en vele anderen.

De auteur wordt tijdens de presentatie vergezeld door Philip Selway die we kennen als soloartiest, drummer van Radiohead, lid van The Weird Sisters (Harry Potter), ambassadeur van de Independent Venue Week,... Over het boek zegt hij het volgende: “I wish this book had been around when I first started touring … It should be the first thing we all pack when we head out on the road.”

De boekpresentatie gaat door in de Agora van Ancienne Belgique en is gratis. Opgelet, dit is een lunchvoorstelling en start om 12u30. Meer info vind je via de website van AB.

Laat je helpen: LIVE2020 biedt ook mentale steun

Ben je werkzaam in de muziekindustrie en op zoek naar mentale hulp, dan kan je nog steeds steun aanvragen bij LIVE2020. Die hulp was al beschikbaar voor zij die onder PC 304 vallen dankzij de WeSupport campagne van het Sociaal Fonds Podiumkunsten. Dankzij LIVE2020 kunnen nu ook anderen (zelfstandigen, zij die met een SBK werken, werken onder PC 329.01, …) 8 sessies bij een psycholoog of psychotherapeut laten terug betalen op voorwaarde dat ze de afgelopen drie jaar minstens een jaar in de Belgische muzieksector gewerkt hebben. Meer info daarover vind je hier.

Wie niet meteen beroep wil doen op psychologische hulp maar wel nood heeft aan een luisterend oor, verwijzen we graag door naar de WeListen campagne van het Sociaal Fonds Podiumkunsten. WeListen biedt een gratis klankbord voor wie zich niet goed voelt in de werksituatie, last heeft van stress, betrokken is bij een conflict of situatie van grensoverschrijdend gedrag, …. Wie met twijfels zit over het werk of de balans van de huidige loopbaan wil opmaken, kan ook terecht bij Inter.Mezzo, loopbaanbegeleiding in de podiumkunsten- en muzieksector.

LIVE2020 maakt 20.000 euro vrij om psychologische hulp te faciliteren

Datum

4 mei 2023 van 12:30 tot 13:30

Adres