VI.BE

Spelen in het buitenland: UK

Touren in de UK is sinds de Brexit een stuk ingewikkelder. In dit artikel overlopen we de belangrijkste zaken die je niet mag vergeten voor je vertrekt.

Laatst bewerkt op 18.08.22

Advies

Welke documenten heb ik nodig om de UK binnen te geraken?

Sinds 1 oktober 2021 is een Europese ID-kaart niet meer geldig in de UK. Denk er dus op tijd aan dat je een internationaal paspoort nodig hebt om het Kanaal over te steken en dat die paspoorten een vervaldatum hebben.

EU-burgers hebben geen visum nodig wanneer ze minder dan 6 maanden in de UK verblijven. Voor een periode langer dan 6 maanden heb je wel een verblijfsvisum nodig. Als ook nog eens wilt werken in de UK zal je daarnaast daarnaast een werkvisum nodig hebben.

Als je ook instrumenten, andere gear of merchandise mee wil nemen gelden er nog specifieke regels rond de in- en uitvoer van goederen. Instrumenten en andere gear worden gezien als beroepsgoederen en kunnen met een ATA-Carnet de grens over. Voor het exporteren van merchandise buiten de EU heb je dan weer een EORI-nummer nodig.

In tijden van corona gelden er nog specifieke regels voor het afnemen van testen en dit zowel voor vertrek als bij aankomst. Ga dus zeker na wat de huidige maatregelen zijn. 

Mag ik zomaar werken in de UK?

Wanneer artiesten minder dan een maand in de UK verblijven, uitgenodigd worden door een culturele organisatie en ook betaald worden, volstaat het dat de artiesten een Permitted Paid Engagement (PPE) kunnen voorleggen. Artiesten die optreden worden vrijgesteld van de aanvraag als ze aan de voorwaarden voldoen: 

  • Uitgenodigd zijn door een Britse kunst- of entertainmentorganisatie, een Britse manager of een Britse omroeporganisatie;

  • De afspraken moeten dateren van voor dat je naar de UK komt;

  • Melding maken van de activiteit bij de controleposten als je de UK binnenkomt;

  • Een schriftelijk bewijs kunnen voorleggen van de activiteit (bijv. een schriftelijke uitnodiging van de Britse opdrachtgever);

  • De activiteit moet gelinkt zijn aan je expertise.

De rest van de crew (technici of omkadering) kan niet werken via de PPE, maar zij kunnen wel via een Standard Visitor Visa naar de UK komen. Ondersteuning bieden bij de performance kan op voorwaarde dat ze betaald worden door een Belgische opdrachtgever. 

Je hebt helemaal geen werkvisum nodig als je gaat optreden op een van de Permit Free Festivals. Je kan dan maximaal 1 maand in de UK verblijven en enkel optreden op festivals opgenomen in deze lijst

Via een certificate of sponsorship kan je tot 3 maanden zonder extra kosten gaan werken in de UK als je Britse opdrachtgever (boekingskantoor of promotor) dit aanvraagt. Enkel officieel erkende opdrachtgevers of sponsors kunnen deze regeling gebruiken. Een volledige lijst vind je hier. Neem zeker contact op met de opdrachtgever om deze regeling voor te stellen.

Wil je langer dan 3 maand werken in de UK? Dan zal je wel moeten betalen voor het certificate of sponsorship en moet je zeker nog extra contact opnemen met de opdrachtgever omdat je dan in een langere procedure terechtkomt. Begin hier dus zeker op tijd aan als je voor een lange periode op tour gaat in de UK. 

Voor een periode van 5 jaar is er nog het General Work visa, ook enkel bruikbaar door erkende sponsors. De kostprijs voor zo’n algemeen werkvisum bedraagt tussen de 610 en 1.408 pond. Tenslotte kan je ook nog legaal werken in de UK met een Global Talent visa dat via een endorsement kan worden aangevraagd. Het aanvragen van een endorsement neemt zo'n acht weken in beslag en kost je 456 pond.

Belangrijk detail: als je gaat werken in de UK moet je bij een grenscontrole niet langs de e-Passport gate maar langs een border gate gaan. Daar leg je dan je werkvisum voor.

Gear

Muziekinstrumenten worden normaal gezien als personal belonging, dus je kan je instrument perfect meenemen als handbagage. Als je meer dan één instrument meesleurt, moet je eigenlijk al een ATA-carnet gebruiken. Een carnet is een gedetailleerde lijst met spullen die je het land invoert en weer uitvoert. Het gaat dus over een tijdelijke import en export van goederen. Merchandise ga je importeren en hopelijk ter plekke verkopen.

Het ATA-Carnet is een jaar geldig vanaf de uitgiftedatum en kan ook gebruikt worden voor tournees in andere landen die het document erkennen. De aanvraag gebeurt online via e-ata.eu en kan twee tot drie weken in beslag nemen. Je betaalt een vast bedrag van € 200, € 50 waarborg en een variabele toeslag in functie van de waarde van het carnet. 

Op de lijst zet je best alle spullen die je hebt, gaande van instrumenten tot versterkers tot randapparatuur zoals micro’s en pedalen. Per tour kan je dan aanvinken wat je juist meeneemt. In deze video vind je nog meer tips om het ATA-Carnet te gebruiken.

Merchandise

In tegenstelling tot je gear, probeer merchandise zoals cd’s, vinyl of T-shirts ter plekke te verkopen. Als je goederen uit de EU wilt exporteren, zal je een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) moeten aanvragen. Dit is een uniek identificatienummer dat door douaneadministraties gebruikt wordt voor de onderlinge uitwisseling van informatie. 

Een EORI-nummer kan je online aanvragen via de website van de FOD Financiën. Eens je zo’n nummer hebt, moet je alle goederen die je uitvoert ook nog aangeven via het online aangiftesysteem van de douane: Paperless Douane en Accijnzen (PLDA)

Op uitgevoerde merchandise die ter plekke verkocht wordt, moet er geen btw aangerekend worden. Je zal wel het moeten bewijzen leveren dat de goederen het grondgebied van de Unie verlaten hebben. Dit doe je via een Exemplaar 3, een onderdeel van het Enig document (= officiële model van de douane dat gebruikt wordt bij een uitvoer). Dit document wordt automatisch aangemaakt door de douane en gebeurt elektronisch.

Uitbetaling

Belgen die naar het buitenland gaan om te werken kunnen het A1-certificaat gebruiken om te bewijzen dat ze onderworpen blijven aan het Belgische socialezekerheidsstelsel. Zo voorkom je dat je extra sociale bijdragen moet betalen op je vergoedingen in de UK. Meer info over het A1-certificaat en de aanvraag vind je hier.

De UK kan op basis van het dubbelbelastingverdrag dat met België afgesloten werd 20% belasting (artist tax) heffen op vergoedingen voor optredens. Belangrijke uitzondering op deze regel: wanneer je tournee voornamelijk (meer dan 50%) gefinancierd wordt door Belgische subsidies, zal je enkel in België worden belast. 

Als je diensten levert in de UK (bijvoorbeeld optredens of workshops voor een Britse opdrachtgever) zal je btw verschuldigd zijn in de UK. In een B2B-context is btw verschuldigd volgens de plaats waar de dienst wordt verstrekt. In een B2C-context is btw verschuldigd waar de consument (concertganger) gevestigd is. In beide gevallen in de UK dus.

Cultuurloket is het aanspreekpunt voor grensoverschrijdend werken als Mobility Information Point (MIP). Voor meer advies rond werken in het buitenland kan je dus ook bij hen terecht. Besteed je al die administratie liever uit voor optredens in het buitenland? Dan kan je ook bij een sociaal bureau voor kunstenaars zoals Amplo terecht.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.