VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Vlaamse muzieksector in de lift

Een nieuwe studie van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, het Agentschap Innoveren & Ondernemen en Flanders DC analyseert de meest recente beschikbare cijfers over de 12 creatieve sectoren in Vlaanderen en Brussel. Er zijn ook nieuwe cijfers beschikbaar over onze muzieksector. Deze gegevens tonen uiteraard het beeld vóór de coronacrisis. 

Research

De culturele en creatieve sectoren (CCS), die in Vlaanderen bestaan uit 12 sectoren (architectuur, de audiovisuele sector, beeldende kunst, de communicatiesector, design, erfgoed, game industrie, gedrukte en digitale media, mode, muziek, nieuwe media en podiumkunsten), zijn in de laatste 10 jaar veel sterker gegroeid dan de gemiddelde Vlaamse economie. Zowel de tewerkstelling (38%), de omzet (48%) als de toegevoegde waarde (61%) stegen spectaculair sinds de eerste meting in 2009.

De CCS geven volgens de meest actuele cijfers (2018) werk aan 187.196 voltijdse equivalenten (6,62% van de totale werkgelegenheid), draaien een omzet van 75,8 miljard euro en realiseren een toegevoegde waarde van 14,1 miljard euro (5,89% van toegevoegde waarde in Vlaamse gewest). 

De omzet van de Vlaamse muzieksector steeg in 2 jaar tijd (2016-2018) met zo’n 200 miljoen euro tot € 1,6 miljard. Sinds het begin van de dataverzameling in 2009 gaat het zelfs om een verdubbeling in omzet. In onze sector waren in 2018 zo'n 11.000 voltijdse equivalenten aan de slag. Zo’n 4.000 van hen zijn zelfstandig aan de slag, de anderen werken bij een of meerdere van de 140 werkgevers in de muzieksector. Allemaal samen creëerden ze in 2018 zo’n € 800 miljoen toegevoegde waarde voor de Vlaamse economie.

De sterkst gegroeide sectoren in 2018 waren communicatie/pr/reclame, design en architectuur. Digitale en gedrukte media kenden een duidelijke daling.

Uit deze nieuwe studie blijkt dus nog maar eens dat de culturele & creatieve sectoren niet alleen maatschappelijk maar ook economisch erg belangrijk zijn voor Vlaanderen.

Op de website creatievesector.be kan je zelf in de cijfers duiken en kan je de meest recente gegevens vergelijken met die van de vorige meetpunten. 

download de methodologie van de meest recente impactmeting in de CCS
Publicatiejaar
2021