VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Het duurzame festival van de toekomst: onderzoeksresultaten Boomtown

Het elektriciteitsverbruik tijdens festivals zorgt vaak voor torenhoge kosten voor organisatoren. De stroom wordt bovendien in de meeste gevallen nog opgewekt met vervuilende dieselgeneratoren. Boomtown bracht tijdens de vorige editie samen met onderzoeksgroep Electa van KU Leuven - Gent (Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen) het energieverbruik van het festival in kaart.

Research

Daglicht nefast voor het (licht)verbruik 

De energieslurpers op het podium van een festival zijn de geluid- en lichtinstallaties. Extra verlichting bovenop de standaardinstallaties kan een grote impact hebben op het verbruik van een band. 

Festivalorganisatoren voorzien standaard een lichtinstallatie, maar daarbovenop hebben bands en dj’s vaak nog eigen extra podiumverlichting mee. Dat zijn niet altijd de meest energievriendelijke alternatieven waardoor het verbruik al snel de hoogte inschiet.

Opvallend: overdag wordt evenveel energie verbruikt als ‘s nachts. Er is vaak een heuse lichtshow nodig om tijdens een dagconcert de juiste sfeer te scheppen. Een goede lichtshow is overdag helaas pas te zien als de lichtman extra zijn best doet. Ook opvallend: dj’s verbruiken evenveel energie als een rockband. Ook daarbij moet wellicht richting de podiumverlichting gekeken worden.

De bar

Achter de bar geldt: hoe warmer de dag, hoe hoger het verbruik. De stijging van het energieverbruik is dus in grote mate te koppelen aan de zomerse temperaturen. Goed geïsoleerde frigo’s en een verstandig gebruik er van zijn belangrijk om tijdens een warme dag het verbruik te minimaliseren.

Vervoer: de grootste energieslurper

De belangrijkste conclusie uit het rapport ligt echter nog elders: voor de verduurzaming van het festival moet niet enkel gekeken worden naar het energieverbruik op het festival zelf. De verplaatsingen van podiummateriaal, foodtrucks, bar, bands, vrijwilligers en vooral toeschouwers brengen heel wat energieverbruik met zich mee. Dat is trouwens wellicht een veelvoud van het totale elektriciteitsverbruik van Boomtown tijdens het festival zelf. Het stimuleren van duurzaam vervoer van en naar het festival is een must.

“Indien een bezoeker van Boomtown bijvoorbeeld van Brugge komt met een dieselwagen, dan verbruikt hij ongeveer evenveel energie als één optreden van RHEA. Als er dus zo’n 35 personen eenmaal heen en terug rijden van Brugge naar Boomtown, dan verbruiken zij evenveel energie als de opgemeten elektrische kringen van Boomtown doorheen het volledige festival. Voor een festival met zo’n 3000 dagelijkse bezoekers is het vrij zeker dat de verplaatsing van die bezoekers meer energie verbruikt dan het festival zelf.”

Alternatieven voor de toekomst

Als we kijken naar groenere alternatieven om een festival van elektriciteit te voorzien, wordt er vaak gedacht aan zonnepanelen. Die wekken uiteraard enkel elektriciteit op overdag, als de zon schijnt. Ze moeten dus altijd in combinatie met batterijen uitgebaat worden (vooral als deze als alternatief voor dieselgeneratoren gebruikt worden). 

Energiemeting 2.0 

Ook dit jaar werkt Boomtown samen met onderzoeksgroep Electa van KU Leuven - Gent om de verduurzaming van het festival verder op te volgen. Op 20 juli, de laatste dag van het festival, wordt er een testcase opgezet waarbij er tijdens de daguren geen lichtinstallatie gebruikt zal worden. De bedoeling is om de resultaten van die meting te vergelijken met de resultaten van vorig jaar. Boomtown werkt dit jaar ook met een mobiele installatie met zonnepanelen en ingebouwde batterij. Ook het verbruik van stroom via deze alternatieve energiebron zal gemonitord worden. 

Partners

Dit onderzoek van Boomtown kadert binnen het het Europese project MusicAIRE en werd uigevoerd ism. de onderzoeksgroep Electa van KU Leuven - Gent.
De mobiele zonnepaneleninstallatie is een samenwerking met Bolt.

Talk & Rapport 

Op 3 mei werd op de talk ‘Het duurzame festival van de toekomst’ een pitch gegeven van de resultaten. Herbeluister de talk via Soundcloud

Lees het volledige rapport
Onderwijsinstelling
KU Leuven
Studierichting
Onderzoeksgroep Electa // KU Leuven - Gent (Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen)
Publicatiejaar
2023