VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Wat is ETEP – het Europese talentuitwisselingplatform achter ESNS?
whispering sons

Wat is ETEP – het Europese talentuitwisselingplatform achter ESNS?

VI.BE maakt deel uit van het European Talent Exchange Programme. Maar wat doet netwerk eigenlijk precies? En op welke manier is dat relevant voor jouw act?

28.01.21

Nieuws

Als je ooit geappliceerd hebt om op Eurosonic Noorderslag te spelen, of je hebt er gestaan, dan is de kans reëel dat je iets opving over het ETEP-programma. Het European Talent Exchange Programme werd in het leven geroepen om de circulatie (van repertoire) van artiesten in Europa te versterken en te faciliteren.

In het kielzog van ESNS slaan 18 exportbureaus – waaronder VI.BE – de handen in elkaar met de European Broadcasting Union, met Studio Brussel als Vlaamse vertegenwoordiger, en festivals van over de hele wereld, om de doorstroom van Europees talent te ondersteunen.

Onder meer Glastonbury, Rock Am Ring en Primavera, maar ook onze eigen Rock Werchter, Pukkelpop en Couleur Café maken deel uit van de 130 internationale topfestivals die zich intussen hebben aangesloten bij het uitwisselingsplatform.

Maar hoe zit dat hele mechanisme nu juist in elkaar? En hoe halen artiesten daar concreet voordeel uit? In een videoboodschap licht ETEP zijn werking bondig toe.

Kort samengevat, biedt ETEP dus in de eerste plaats een podium aan opkomende acts via ESNS. Vervolgens ondersteunen en promoten exportbureaus (VI.BE voor Vlaanderen en Brussel) de acts uit hun regio richting internationale muziekprofessionals en -media. En tot slot stimuleert ETEP belangrijke internationale festivals om deze opkomende acts te programmeren, door een deel van het financiële risico op zich te nemen.

Op die manier wil ETEP opkomend talent lanceren, en een momentum genereren waarop de acts en hun entourage verder kunnen bouwen, met steun van de mediapartners van de European Broadcasting Union.

Het European Talent Exchange Programme wordt mogelijk gemaakt dankzij Creative Europe, een programma van de Europese Commissie.

Lees meer

Een overzicht van de ETEP-resultaten van 2020

Officiële website

Contact: Roel Vergauwen

Stage oproep 2023

Reclame