VI.BE

Vlaamse aanwezigheid op ESNS 2020 schot in de roos
BeraadGeslagen © Julie Rommelaere

Vlaamse aanwezigheid op ESNS 2020 schot in de roos

De Vlaamse aanwezigheid op de 34ste editie van Eurosonic Noorderslag, één van de belangrijkste showcasefestivals & muziekconferenties in Europa, was er eentje om U tegen te zeggen. Wij blikken tevreden terug.

20.01.20

Nieuws

Meer dan 4.000 muziekprofessionals van over de hele wereld verzamelden vorige week gedurende vier dagen in het hoge noorden van Nederland. Overdag was er tijd voor panelgesprekken en netwerkmomenten. ’s Avonds kregen beloftevolle acts de kans om zich in de spotlight te spelen voor een publiek van professionals en muziekliefhebbers. VI.BE’s aanwezigheid mocht er dus niet ontbreken.

Belgium Booms

Zo bundelden we onder de Belgium Booms vlag de krachten met onze Waalse collega’s van Wallonie-Bruxelles Musiques en Sabam for Culture met – voor het eerst – een permanente én drukbezochte Belgische uitvalsbasis voor de muziekpro’s. Van woensdag 15 tot en met vrijdag 17 januari stelden we ’t Feithhuis (vlakbij de Grote Markt) open voor vergaderingen, netwerkmomenten, een diner met alle Belgen én een Belgium Booms drink waarop maar liefst 600 muziekprofessionals uit heel Europa mee klonken op de Belgen - een record.

14 Vlaamse en Brusselse showcases

Ook aan talent geen gebrek. Deze editie gaven maar liefst 14 Vlaamse en Brusselse acts het beste van zichzelf tijdens het officiële programma: Kosmo Sound, The Guru Guru, Brihang, Geike, BeraadGeslagen, DC Salas, Sloper, Jan Verstraeten, Het Zesde Metaal, Zwangery Guy, FULCO, Sylvie Kreusch, Charlotte Adigéry en STAKE. En hoe! Als ’t van ons afhangt, liggen de internationale kansen voor hen nu voor het grijpen. Big shout out alvast naar FULCO, Het Zesde Metaal, Sylvie Kreusch en Zwangere Guy: zij pronken in 3 voor 12’s top 25 van alle ESNS-acts

Vlaams-Nederlandse Noorderslag

En alsof dit alles nog niet genoeg was, bundelden we de laatste dag van ESNS onze krachten met de Nederlanders van Dutch Music Export op het normaal uitsluitend Nederlandse Noorderslag. Het showcasefestival begon 34 jaar geleden als een muziekwedstrijd tussen Belgische en Nederlandse acts. Dit jaar was een uitzonderlijke gelegenheid om de banden met onze noorderburen nog wat aan te scherpen – met een panelgesprek, speeddates en netwerkmomenten tussen Nederlandse en Vlaamse key players. 

De Vlaams-Nederlandse uitwisselingsdag heeft behalve de bestaande banden versterkt, ook heel wat nieuwe opportuniteiten gecreëerd. Benieuwd wat de toekomst nog zal brengen, maar dat er een mooie doorstart gemaakt is van de Vlaams-Nederlandse samenwerking in de muzieksector is zeker.

Festival report

Korneel De Clercq van Radio 1 trok voor VI.BE naar de stad van de eierbal om er verslag uit te brengen van ESNS. Zijn verslag kan je herbeluisteren op de website van Belpop.

Repetitieruimtes launch

Reclame