VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

VI.BE/features: the best of 2021

Aan het einde van het jaar durft een mens al eens nostalgisch terug te blikken. Bovendien is de kerstvakantie het ideale moment om de beste longreads en interviews nog eens rustig (opnieuw) te lezen. Daarom lijsten we even de beste artikels van afgelopen jaar op!

23.12.21

Nieuws
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Longreads

De naam zegt het al, in onze longreads graaft onze journalist wat dieper in een specifiek onderwerp, om er zo echt alles over te weten komen. Of het nu gaat over licensing voor videogames of de toekomst van vinyl, het kwam afgelopen jaar allemaal aan bod. Maar stel dat je nu een lange kerstvakantie had en tijd om er nog eens een aantal (opnieuw) te lezen, dan zouden wij deze vijf aanraden.

1. Digitale Muziekmarketing in 2021
Hoe spring je eruit wanneer er dagelijks meer dan 60.000 nummers worden geüpload op Spotify? Wij legden ons oor te luister bij enkele experts terzake.

Digitale muziekmarketing in 2021

2. Waarom je als artiest in dit streamingtijdperk best (g)een album uitbrengt

Hoe relevant is het nog om een album uit te brengen in tijden waarin streaming en playlists de bovenhand nemen? Een vraag die niet zo simpel te beantwoorden bleek.

Waarom je als artiest in dit streamingtijdperk best (g)een album uitbrengt

3. Games & music licensing: een wespennest van kansen

Voor een jonge artiest kan de gamesector de meest opwindende sector lijken om met muziek aan de slag te gaan. Maar wat blijkt? Het populairste medium is zo disruptief, dat de rest van de creatieve industrie er geen raad mee weet. Wij deden een poging om het toch in kaart te brengen.

Games & Music Licensing: een wespennest van kansen

4. De toekomst van vinyl in België. What’s next?

In bepaalde sectoren had corona ook een positieve invloed. Zo bleef de verkoop van vinyl maar stijgen, tot op het punt dat artiesten een half jaar moesten wachten op hun vinyl. Maar hoe ziet de toekomst van deze sector eruit? Onze reporter zocht het uit!

De toekomst van vinyl in België. What’s next?

5. Terugblik: 18 maanden sluiting voor de Belgische nachtclubs

Op 1 oktober konden de Belgische nachtclubs eindelijk weer open na 18 maanden sluiting. Het ideale moment om eens terug te blikken, en meteen ook vooruit te kijken naar wat de toekomst zou brengen. Jammer genoeg haalde de realiteit ons al snel in, maar toch blijft dit artikel een mustread voor iedereen die bezig is met nightlife in België.

Terugblik: 18 maanden sluiting voor de Belgische nachtclubs

Interviews

Inspirerende mensen binnen de muzieksector. Ze zijn met velen. Maar ze krijgen niet altijd het platform dat ze verdienen. Vanuit VI.BE proberen we daar verandering in te brengen, door onze reporters op pad te sturen! Afgelopen jaar leverde dat alvast deze geweldige interviews op!

1. Astrid De Sterck: “Ik wil van de muzieksector een open plek maken”

Vijf jaar geleden begon Astrid De Sterck als jongste programmator ooit bij AB. Wij gingen eens langs in de Brusselse muziektempel en kwamen alles te weten over de inzichten die ze opdeed, de ontembare nieuwsgierigheid die haar drijft, en haar positie als vrouw binnen de sector.

Astrid De Sterck: “Ik wil van de muzieksector een open plek maken”

2. Tim De Gieter: “Van het moment dat ik één vonkje voel, vlamt mijn motor door”

Een brok energie: zo zou je Tim De Gieter best kunnen omschrijven. Een kleine tien jaar geleden liet hij zijn vuisten tatoeëren om zijn eigen pad te volgen; nu draait zijn muzikaal leven op volle toeren, als muzikant (Amenra, Doodseskader) én als producer.

Tim De Gieter: “Van het moment dat ik één vonkje voel, vlamt mijn motor door”

3. Een terugblik op 70 jaar Jean-Marie Aerts

70 jaar Jean-Marie Aerts. Dat zijn de meest herkenbare gitaarklanken uit de Belgische muziekgeschiedenis, avonturen bij TC Matic, Urban Dance Squad en vele anderen en nog zoveel meer. Een levende legende quoi!

Een terugblik op 70 jaar Jean-Marie Aerts

4. Bart Van Neste (Red D): “Door les te geven aan de kunstacademie ben ik zelf een betere dj geworden.”

Drie jaar geleden schoof Red D mee aan de tekentafel voor de ambitieuze opstart van de nieuwe dj-opleiding aan het Deeltijds Kunstonderwijs, even lang al geeft hij les aan ambitieuze dj’s-in-wording aan de Kunstacademie in Lede. Hoe ziet zo’n dj-opleiding er uit? En waar kan de docent het verschil maken? Hit us up, Red D!

Bart Van Neste (Red D): “Door les te geven aan de kunstacademie ben ik zelf een betere dj geworden.”

5. Christoph Elskens (Noisesome): “Heel schoon dat mijn bands zo hecht zijn met elkaar”

Dit jaar was het feest bij Noisesome, want het platenlabel/managementkantoor bestond 15 jaar. Dat werd gevierd met een groots feest in de Trix, en met een feestelijk interview met bezieler Christoph Elskens.

Christoph Elskens (Noisesome): “Heel schoon dat mijn bands zo hecht zijn met elkaar”

Promo adverteren

Reclame