VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Update: Repeteren in tijden van corona

Mag je binnenkort terug gaan repeteren of in de studio kruipen? Het is een vraag die op de lippen van veel muzikanten brandt. Het goede nieuws is dat er eindelijk duidelijkheid is. Het slechte nieuws: repeteren en opnemen is nog niet toegelaten. 

09.05.20

Nieuws

In het ministerieel besluit van vrijdag 8 mei staat te lezen welke ondernemingen die goederen of diensten aanbieden weer mogen openen. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat er een grote uitzondering is voor de culturele en recreatieve sector. Ondernemingen in deze sector mogen hun diensten nog niet openen. Studio’s en repetitieruimtes zullen dus nog een tijd lang niet kunnen openen. 

Wanneer dat wel kan, is momenteel nog onduidelijk. Alle hoop is gevestigd op fase 2, die op 18 mei zal starten. Hier zullen verschillende maatregelen versoepeld worden. Wat die versoepeling juist inhoudt, valt momenteel nog niet te zeggen. Hopelijk kunnen repetitieruimtes en studio’s op die datum terug opengaan, zij het onder strikte voorwaarden.

Hetzelfde geldt voor repetities. Culturele activiteiten, zowel publiek als privé, zijn nog steeds verboden. Het is dus niet mogelijk om te repeteren. We verwachten echter wel dat dit één van de eerste maatregelen zal zijn versoepeld zal worden. Wanneer dat juist is? Daarvoor is het wachten op een beslissing van de veiligheidsraad.

Als repetitieruimtes en studio’s mogen openen, zullen er verschillende maatregelen moeten genomen worden om de veiligheid te waarborgen. Zo kan er bijvoorbeeld  maar 1 iemand toegelaten worden per 10m² en zal gebruik van mondmaskers voor zover dat mogelijk is, aangeraden zijn. Daarnaast heeft de FOD Arbeid en Sociaal Overleg samen met de verschillende werknemers- en werkgeversorganisaties een generieke gids opgesteld met maatregelen die je kan nemen om jouw werkomgeving te beschermen tegen COVID-19.

Van zodra er nieuwe informatie is, stellen we die beschikbaar op onze site.

Repeteren kan terug vanaf maandag 8 juni, maar...

Stage oproep 2023

Reclame