VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

UK gaat European Copyright Directive niet implementeren
© annie spratt

UK gaat European Copyright Directive niet implementeren

In de jongste aflevering van de Brexit-soap heeft de Britse overheid beslist om het veelbesproken artikel 17 niet om te zetten in hun wetgeving.

27.01.20

Nieuws

Zoals gepland heeft het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie vaarwel gezegd. Meteen is ook een overgangsperiode gestart tot 31 december 2020, waarin alles op het gebied van handel voeren, reizen etc. blijft zoals het nu is.

De Brexit heeft uiteraard ook gevolgen voor de toekomst van de European Copyright Directive in het Verenigd Koninkrijk. Die richtlijn, met onder andere het veelbesproken artikel 17 dat auteursrechtelijke inbreuken op YouTube en co. aan banden moet leggen, werd vorig jaar goedgekeurd door het Europees parlement en moet nu omgezet worden in wetgeving van de Europese lidstaten. Alle landen hebben daarvoor de tijd gekregen tot 7 juni 2021, en net daar wringt het schoentje in het VK. De Britse overheid maakt zich namelijk sterk dat ze tegen 31 december 2020 een nieuwe handelsovereenkomst zullen hebben gesloten met de Europese Unie, waardoor ze helemaal niet meer verplicht zullen zijn om de European Copyright Directive om te zetten in hun wetgeving. De regering zou ervoor kunnen kiezen om de richtlijn toch om te zetten, maar bepaalde regeringsleden hebben al laten weten dat ze daar weinig zin in hebben.

Dat zou uiteraard slecht nieuws zijn voor de Britse muziekindustrie en voor iedereen die op een of andere manier auteursrechtelijke belangen heeft in het VK. De Britse overheid heeft wel nog een aantal andere mogelijkheden om de aansprakelijkheid van online platformen (de zgn. ‘safe harbour regeling’) aan te pakken, maar de toekomst daarvan is ook hoogst onzeker. To be continued dus, net zoals de hele Brexit-soap...

Complete Music Update heeft het volledige verhaal.


Blijf je graag op de hoogte van sectorspecifiek nieuws en trends in de muziekindustrie? Schrijf je in voor onze sectormailing en we sturen geregeld updates jouw richting uit.