VI.BE

Tijdelijke werkloosheid niet voor dagcontracten?

Minister Muylle versoepelde vorige week de toegang tot tijdelijke werkloosheid door overmacht, maar nu duikt een nieuw probleem op.

14.05.20

Nieuws

Op 8 mei communiceerde Minister van Werk Nathalie Muylle over een belangrijke versoepeling en uitbreiding van de toegang tot tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. Daardoor kwamen ook alle geannuleerde opdrachten in de zomermaanden in aanmerking voor die maatregel; niet onbelangrijk dus voor de vele freelancers die hun inkomsten in de zomer zagen wegvallen. 

Nieuwe update tijdelijke werkloosheid

Deze versoepeling is echter nog niet in wetteksten gegoten, en net daar knelt nu het schoentje. De RVA, de dienst die instaat voor de praktische regeling van o.a. de tijdelijke werkloosheid door overmacht, oordeelt namelijk dat dagcontracten nooit in aanmerking kunnen komen voor toegang tot die tijdelijke werkloosheid. Dat staat in de FAQ die ze voor het laatst hebben geüpdatet op 30 april (zie p. 30). Alle artiesten die zich dus voor één optreden laten uitbetalen via een SBK, of freelance geluidstechniekers die voor een opdracht op een festival van één dag een contract hebben via een interimkantoor, zouden dus volledig uit de boot vallen. Dat lijkt op zijn minst erg tegenstrijdig aan wat de minister zelf communiceerde.

Er is dus nog heel wat onduidelijkheid rond de aangekondigde versoepeling, zeker voor de kwetsbare doelgroep van freelance werknemers, maar ook voor de opdrachtgevers, SBK’s, interimkantoren etc. Alles wordt nog eens helder uitgelegd en samengevat in deze blogpost van Amplo.

Het is nu van het grootste belang dat de versoepeling en uitbreiding zo snel mogelijk in een ministerieel besluit wordt gegoten en dat de RVA op basis daarvan ook duidelijkheid schept. We houden je uiteraard op de hoogte!

VI.BE zkt stagiairs 2022

Reclame