VI.BE

Steunmaatregelen voor werknemers en ondernemingen verder verlengd

Steunmaatregelen voor werknemers en ondernemingen verder verlengd

De tijdelijke werkloosheid voor werknemers en het Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen kunnen verder aangevraagd worden.

02.04.21

Nieuws

Het werd een tijdje terug al aangekondigd, maar we kunnen nu bevestigen dat de vereenvoudigde procedure om toegang te krijgen tot tijdelijke werkloosheid verlengd wordt tot 30 juni 2021. Dit betekent dat cultuurwerkers die (eventueel via een SBK) als werknemer aan de slag zouden gaan, opnieuw op deze steunmaatregel beroep kunnen doen wanneer een opdracht in het water valt door de aanhoudende crisis. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij je SBK of de RVA.

Het Vlaams Beschermingsmechanisme (5) voor ondernemingen kan ook opnieuw worden aangevraagd, deze keer voor omzetverlies in de maand februari. Ondernemingen die door de coronacrisis minstens 60% omzetverlies hebben of verplicht moeten sluiten, kunnen de premie aanvragen. De volgende ondernemingen komen in aanmerking:

  • zelfstandigen in hoofdberoep

  • zelfstandigen in bijberoep, die voorlopige sociale bijdragen betalen op een referte-inkomen tussen € 7.021,29 en € 14.042,57, en die minder dan 4/5e werken als werknemer (voor de helft van de subsidie)

  • vennootschappen met minstens één werkend vennoot of één VTE personeelslid

  • verenigingen met een economische activiteit en minstens een VTE werknemer

De premie voor februari kan je aanvragen tot 30 april. De Vlaamse regering heeft ook beslist om het systeem te verlengen tot en met april. Voor omzetverlies in de maanden maart en april zullen ondernemingen respectievelijk vanaf 15 april en 3 mei verder beroep kunnen doen op het Vlaams Beschermingsmechanisme 6 en 7. Voor april wordt de premie opgetrokken van 10% tot 15%.

Voor meer advies over coronasteunmaatregelen kan je nog steeds terecht bij Cultuurloket. Je kan hen elke weekdag tussen 10u en 18u contacteren op de coronalijn (02 534 18 24). Daarnaast bieden ze ook crisisbegeleiding op maat. Ze bundelden ook de antwoorden op meest gestelde vragen in een uitgebreide FAQ.

Een overzicht van alle steunmaatregelen die voor onze muzieksector gelden, kan je hieronder terugvinden.

Vernieuwd overzicht coronasteunmaatregelen

Promo adverteren

Reclame