VI.BE

Spotify lanceert songwriter pages

Sinds 2018 kan je via ‘Credits tonen’ op Spotify te weten komen wie heeft meegeschreven aan een nummer. Nu lanceren ze songwriter pages om de auteurs/componisten nog meer op de voorgrond te schuiven. Tegelijkertijd weigeren Spotify en andere streamingplatformen nog steeds om songwriters beter te vergoeden.

17.02.20

Nieuws

Eerst een beetje context. Ongeveer een jaar geleden was er plots goed nieuws voor auteurs/componisten in de Verenigde Staten: de Copyright Royalty Board (die de tarieven vastlegt voor bepaalde auteursrechtelijke vergoedingen) besliste om de tarieven die Spotify, Apple Music en co. moeten betalen aan songwriters ter verhogen met 44% op 5 jaar tijd. Een vrij historische belissing en eentje met potentieel veel impact, gezien de lage vergoedingen die songwriters krijgen voor het gebruik van hun composities op streamingplatformen (zie de figuur hieronder).

Bron: Dissecting The Digital Dollar © Music Managers Forum 2018

Bron: Dissecting The Digital Dollar © Music Managers Forum 2018

Vrijwel meteen drukten de grote streamingplatformen dit goeie nieuws de kop in: Google, Pandora en Spotify spanden een rechtszaak in tegen de Copyright Royalty Board om de beslissing terug te draaien. Opvallend: Apple Music deed niet mee; niet omdat ze zo graag meer willen betalen aan songwriters, wel omdat ze het beter vonden om de andere partijen de kastanjes uit het vuur te laten halen. Uiteraard spannen die streaminggiganten niet zomaar een rechtszaak in: hun grootste kosten zijn de licenties die ze moeten betalen aan alle rechthebbenden; hoe hoger die kosten, hoe moeizamer de weg richting een winstgevend model.

Tegen die achtergrond heeft Spotify een nieuw charme-offensief richting songwriters gelanceerd. Om het immense belang van auteurs/componisten in de verf te zetten test Spotify momenteel de zgn. ‘songwriter pages’, mooi vormgegeven pagina's met een overzicht van alle tracks waar een songwriter aan heeft meegewerkt. Per songwriter maakt Spotify dan ook een aparte ‘written by’ playlist. Pagina en playlist bereik je via de ’Credits tonen’ knop die je bij elke track vindt.

Zoals dat gaat met nieuwe ontwikkelingen, wordt deze feature momenteel in bèta-versie getest met een aantal grote songwriters, o.a. Missy Elliott, maar ook Meghan Trainor (schrijft voor bv. John Legend, Jason Mraz etc.) en Teddy Geiger (die bv. al schreef voor Shawn Mendes, Icona Pop en One Direction, maar ook voor Netsky). Om de correcte gegevens te verzamelen werkt Spotify samen met de publishers. Hoe dat precies in z'n werk gaat, lees je hier. In deze testfase selecteert Spotify zelf een aantal publishers en songwriters om mee te werken, maar via dit formulier kan elke publisher en onafhankelijke auteur/componist zijn of haar interesse laten blijken in het project. 


Blijf je graag op de hoogte van sectorspecifiek nieuws en trends in de muziekindustrie? Schrijf je in voor onze sectormailing en we sturen geregeld updates jouw richting uit.

VI.BE zkt stagiairs 2022

Reclame