VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Sabam publiceert rapport 2022: “Livesector nog niet hersteld”

Sabam publiceert rapport 2022: “Livesector nog niet hersteld”

Elke keer een song wordt gedraaid op de radio, live uitgevoerd, gestreamd, gedownload enz, krijgen de auteurs en componisten van dat nummer een auteursrechtelijke vergoeding. Die wordt meestal geïnd en verdeeld via een beheersvennootschap - in België Sabam. In hun jaarverslag voor 2022 geven ze cijfers over hoe het gesteld is met de muzieksector.  

15.05.23

Nieuws

Het rapport geeft inkijk in heel wat cijfers. In 2022 ontvingen auteurs, componisten en uitgevers 115.1 miljoen euro (+6%) van Sabam als vergoeding voor hun auteursrechten. En hoewel ook de inkomsten uit auteursrechten stijgen tot een bedrag van 163.1 miljoen euro (+23%), bleef de livesector in 2022 nog achterop hinken, stelt de organisatie. Vooral online rechten en streaming groeien in vergelijking met de periode voor covid.

De voorbije jaren stonden de inkomsten van auteurs, componisten en uitgevers zwaar onder druk door de coronacrisis en de maatregelen om die te bezweren. In 2022 keerde het tij: scheppende kunstenaars ontvingen via hun auteursvereniging opnieuw auteursrechten die vergelijkbaar zijn met die van het jaar 2019. Voor de inkomsten uit auteursrechten registreert Sabam ook een lichte stijging (+1,4%) ten opzichte van dat laatste jaar voor de crisis.

Livesector nog niet hersteld

Uit cijfers van de auteursvereniging blijkt dat het aantal culturele evenementen het afgelopen jaar gemiddeld nog een derde lager lag dan in de periode voor covid. Zo waren er ten opzichte van 2019 minder liveconcerten (-6.684) en minder feesten en fuiven (-6.244). Voor heel wat auteurs maken live-events de kern uit van hun inkomsten, terwijl de stijgende inkomsten uit streaming en online vooral ten goede komt aan auteurs met een groot internationaal bereik. “Onze genormaliseerde cijfers verbergen dan ook dat 2022 voor heel wat leden nog steeds een bijzonder moeilijk jaar was en steun aan de sector nodig blijft,” stelt Sabam CEO Steven De Keyser.

Investeren in creatie en verspreiding van cultuur

In volle crisis bleek al dat de vraag om steun voor de realisatie van artistieke projecten groot was. Daarom besliste Sabam for Culture – het culturele fonds van de vereniging – vorig jaar bijkomende middelen vrij te maken om de sector te ondersteunen. Met een budget van meer dan 2 miljoen euro investeerde ze in 1.323 culturele initiatieven. Zo konden 1.111 auteurs en uitgevers rekenen op een beurs om de creatie en de verspreiding van hun creaties mogelijk te maken, een stijging van 53% in vergelijking met het jaar ervoor. 

Daarnaast ontvingen 142 organisatoren van culturele evenementen financiële steun en genoten 18 beroepsfederaties structurele ondersteuning via het fonds. “De ondersteuning van onze leden en culturele initiatieven blijft een hoeksteen van onze werking. Het is voor veel jonge creatievelingen de springplank naar een volgende stap in hun professionele carrière. We zijn hier bijzonder fier op en willen daar ook in de toekomst volop blijven inzetten,” stelt Jan Hautekiet - voorzitter van de vereniging.

Klaar voor de toekomst

Sabam, die zopas haar 100e verjaardag vierde, werkt hard om de creaties van haar leden in nieuwe toepassingen te valoriseren. Dankzij internationale samenwerking en nieuwe overeenkomsten met internationale online platformen ontvangen auteurs en uitgevers hogere inkomsten uit de alsmaar groeiende streamingmarkt (+45%). En door de introductie van nieuwe technologie ontvangen ze die rechten nu ook op maandelijkse basis. Deze innovaties werpen hun vruchten af, want op die manier ontvingen zij in 2022 dubbel zoveel online rechten (+100%) als het jaar ervoor. 

“In een online wereld die zich steeds verder en sneller ontwikkelt, sturen we onze koers continu bij en omarmen we nieuwe technologieën. Artificial Intelligence is de volgende grote uitdaging. We willen daarbij de belangen van al onze leden optimaal verdedigen, maar deze technologie ook benutten om onze werking efficiënter te maken. In die context is onze multidisciplinariteit, en de gezamenlijke verdediging van de belangen van onze leden over alle kunstendisciplines heen, belangrijker dan ooit,” zo besluit Steven De Keyser - CEO van Sabam.

In de pers

Hier lees je het artikel dat De Standaard vandaag over het rapport publiceerde, waarin onze Luc Nowé reactie gaf.

Ook Bruzz bracht het item, met collega Charlotte die dieper inging op de cijfers.

JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame