VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Sabam en ICE slaan handen in elkaar voor digitale licenties

Sabam en ICE slaan handen in elkaar voor digitale licenties

Platformen die muziek digitaal willen aanbieden (bv. streamingdiensten) moeten in principe voor elk land waar ze actief zijn licenties afsluiten met de lokale beheersvennootschap voor auteursrechten. Omdat die platformen het liefst zo weinig mogelijk aparte deals onderhandelen, ontstonden er de voorbije jaren zgn. ‘copyright hubs’: samenwerkingen tussen verschillende beheersvennootschappen om voor hun repertoire makkelijker deals te sluiten met digitale platformen over verschillende landen heen.

09.03.21

Nieuws

ICE is de copyright hub waarin beheersvennootschappen GEMA (Duitsland), PRS for Music (UK), STIM (Zweden), IMRO (Ierland), BMI (US) en nu dus ook Sabam de krachten bundelen. In Europa zijn er nog een aantal van dergelijke samenwerkingsverbanden, zoals bv. Armonia en Polaris. In plaats van met elke beheervennootschap apart te onderhandelen over toelating om het repertoire van hun auteurs/componisten te mogen aanbieden (en uiteraard ook over de daaraan gekoppelde vergoedingen), sluiten digitale platformen als Spotify of Apple Music dus licentie-overeenkomsten af met zo’n copyright hub. Dat werkt makkelijker voor die platformen én de beheersvennootschappen kunnen daardoor makkelijker zogenaamde multi-territoriale licenties voor hun repertoire afsluiten.

Ook een aantal grotere onafhankelijke publishers (zoals Concord en Downtown) maken deel uit van het ICE-netwerk. Niet onbelangrijk, want normaal gezien sluiten die publishers specifiek voor hun anglo-amerikaans repertoire zelf rechtstreekse deals af met streamingplatformen. Door de samenwerking binnen ICE kunnen Spotify en co. dus ook makkelijker deals sluiten rond die specifieke songs.

De win voor Sabam in de samenwerking met ICE zit vooral in het delen van resources en technologie. Het monitoren van digitale exploitatie van muziek en het analyseren van de tonnen aan data die gegenereerd worden is een lastige en kostenintensieve bezigheid. Door het delen van deze kosten over verschillende leden kan zo’n copyright hub zorgen voor meer accurate inningen en uitbetalingen en dus ook voor meer inkomsten voor de auteurs/componisten.