VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Open brief: laat de muzieksector ook in deze vierde golf niet in de steek

Open brief: laat de muzieksector ook in deze vierde golf niet in de steek

Naar aanleiding van de verstrengde maatregelen voor concerten in het kader van de vierde golf, lost het Live Sector Overleg een open brief. Lees hem hier integraal.

29.11.21

Nieuws

Zoals verwacht heeft het Overlegcomité vrijdag strenge nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de vierde golf. Vooral voor het nachtleven komt een nieuwe sluiting, amper 6 weken na de langverwachte heropening, bijzonder hard aan. Sowieso was het in de volledige sector de voorbije weken al bijzonder moeilijk werken, met een kelderende ticketverkoop en hoge no show percentages op concerten en evenementen. Nu concerten enkel nog zittend mogen plaatsvinden, vrezen organisatoren voor een verdere instorting van de ticketverkoop en annulaties en verplaatsingen van concerten en evenementen. 

Clubs, discotheken, danscafés, cultuurhuizen, concertzalen, jeugdhuizen etc. worden opnieuw geconfronteerd met enorme omzetverliezen. Ook hun belangrijkste partners, de artiesten en hun entourage, hebben het financieel zwaar door geannuleerde opdrachten en bijkomende verplaatsingen. Bovendien valt de mentale impact van de aanhoudende crisis in onze sector niet te onderschatten.

De eerste en belangrijkste oproep in deze open brief is gericht aan de Vlaamse, Brusselse en federale overheden. Activeer opnieuw een ruim pakket aan steunmaatregelen om de livemuzieksector en het nachtleven door deze moeilijke periode te helpen. Verleng de regeling rond tijdelijke werkloosheid omwille van corona, voorzie opnieuw overbruggingsrecht voor zelfstandige ondernemers die omzetverlies lijden, en voer ook andere maatregelen opnieuw in die omzetgerelateerd zijn, zoals o.a. de hinderpremie of het beschermingsmechanisme. De sector is ook vragende partij om de voucherregeling voor verplaatste concerten en evenementen opnieuw in te voeren. Zorg ten slotte voor voldoende afstemming over de steunmaatregelen, zodat bv. ook Vlaamse organisaties op Brussels grondgebied niet in de kou blijven staan.

“We vragen met aandrang om duidelijk perspectief, ook op langere termijn. Dit is echt de allerlaatste keer dat onze sector op slot kan gaan.”

Ten tweede richten we ons tot de lokale overheden. Het Overlegcomité besliste dat een deel van onze sector opnieuw op slot moet, maar dat andere evenementen onder strikte voorwaarden toch nog kunnen plaatsvinden. Volg zoveel mogelijk deze beslissing en ga op het grondgebied van uw stad/gemeente of provincie niet blindelings over tot een volledig verbod.

Tot slot kijken we ook vooruit en vragen we met aandrang om duidelijk perspectief, ook op langere termijn. Dit is echt de allerlaatste keer dat onze sector op slot kan gaan.

Welke drempelwaarden (bezetting ICU, besmettingen …) worden gehanteerd om deze lockdown light te kunnen loslaten? Welke voorwaarden zullen dan van toepassing zijn (CST, CST Plus, distancing, zittend/staand …)? Wacht niet om hier duidelijkheid over te scheppen, zodat de sector op tijd de nodige voorbereidingen kan treffen.

Maak werk van een snelle boosterprik voor iedereen en in het bijzonder alle 65-plussers en kwetsbaren. Dat moet onze sector toelaten om zo snel mogelijk opnieuw te kunnen openen met een 2G-beleid, zodat iedereen die binnen mag beschermd is tegen zware ziekte en we in alle veiligheid publiek kunnen ontvangen zoals we de voorbije weken al deden. We willen kunnen organiseren zonder risico op extra druk op de zorg. 

Onze sector is al 20 maanden solidair met de maatschappij. Nu wordt het hoog tijd dat het beleid solidair is met ons. De verbindende kracht van muziek is enorm, dat beseffen we nu meer dan ooit. Laat ons ook deze vierde golf in solidariteit doorkomen. Want samen zijn we #UnitedForLiveMusic!

Sabam september

Reclame