Nood aan kleine en lokale evenementen is groot
De nood aan kleine en lokale publiek toegankelijke evenementen is groot. De partners van ikorganiseer.be, de informatiesite van Formaat waar VI.BE ook partner van is, vragen om jonge organisatoren hun ding te laten doen en de huidige maatregelen voor kleine evenementen te versoepelen. Ons volledig standpunt lees je hier.
Laat jonge vrijwillige organisatoren terug hun ding doen
“Versoepel waar mogelijk de huidige maatregelen op vlak van kleine, publiek toegankelijke evenementen. Geef jonge organisatoren alle kansen om kleine en lokale evenementen te organiseren.” Zo klinkt de oproep van de partners van ikorganiseer.be, een informatiewebsite van Formaat in samenwerking met Bataljong, Chirojeugd Vlaanderen, De Ambrassade, KLJ, KSA, Scouts en Gidsen Vlaanderen en VI.BE.
Versoepel de maatregelen zodat ook kleine evenementen terug ademruimte krijgen
Er zijn te weinig mogelijkheden om kleinschalige en lokale evenementen te organiseren. Binnen de huidige maatregelen en protocollen (CERM/CIRM) is organiseren ingewikkeld, duur en soms helemaal onmogelijk. Zeker voor vrijwillige organisatoren.
Lokale evenementen worden vaak gedragen door vele jonge vrijwilligers, die niet enkel bezoeker maar vaak ook organisator zijn. Het zijn organisatoren met het hart op de juiste plaats die erin slagen om kwaliteitsvolle en veilige evenementen vorm te geven: een concert in het jeugdhuis, een fuif van de jeugdbeweging, een kleinschalig festival … Evenementen die essentieel zijn voor het mentale welbevinden van jongeren en een bruisende en diverse jongerencultuur. Deze events zijn immers ook de enige mogelijkheid voor een nieuwe generatie startende artiesten of artiesten die een minder groot publiek bereiken om hun talent te ontplooien, een podium te krijgen en hun creatie naar buiten te brengen. Op die manier kan onze bruisende podiumcultuur écht terug heropstarten en bouwen we aan de toekomst. Bovendien zijn deze evenementen ook een belangrijke bron van inkomsten voor vele vrijwilligersorganisaties. Het is voor vele van die organisaties ook een moeilijk financieel jaar geweest. Laat deze evenementen zo snel mogelijk volop toe door de nodige versoepelingen door te voeren.
Geef kleine evenementen de keuze om met het COVID Safe Ticket te werken
Wanneer volledige vrijheid bij evenementen nog niet mogelijk is vragen de partners van ikorganiseer.be het perspectief van jonge organisatoren niet uit het oog te verliezen. Vanaf 13 augustus mogen massa-evenementen boven 1500 bezoekers buiten doorgaan met een COVID Safe ticket. Hierdoor worden mondmaskers en afstand houden voor deze evenementen verleden tijd. Vanaf 1 september zou dit ook binnen mogelijk zijn. “Jonge organisatoren begrijpen de grens van 1500 bezoekers niet. Geef hen minstens een keuze: CERM/CIRM of het COVID Safe Ticket, ook voor kleine evenementen.”
De partners van ikorganiseer.be vragen om de keuze bij organisatoren zelf te laten om te werken met een COVID Safe Ticket of de geldende maatregelen (CERM/CIRM), ongeacht de grootte van het evenement. “Je kan aan een jongere niet uitleggen waarom een COVID Safe ticket niet kan voor een evenement met minder dan 1500 bezoekers. Dat het op een massa-evenement niet nodig is om een mondmasker te dragen en afstand te houden, maar op een klein festivalletje of fuif van het plaatselijke jeugdhuis wel. Dat soort tweedeling valt dan ook niet te handhaven. Trek het voor iedereen gelijk. En houd daarnaast tijdelijke maatregelen niet onnodig lang aan.”
Gratis testen voor alle jongeren die niet gevaccineerd zijn
We beseffen dat ook een COVID Safe Ticket een drempel is voor jongeren om naar een evenement te gaan. Zeker voor jongeren die (nog) niet gevaccineerd zijn. Zij moeten een dure test laten afnemen. Voorzie daarom de mogelijkheid voor jongeren om zich gratis te laten testen zodat ze aan evenementen kunnen deelnemen.
Reclame