VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Nog maximaal 200 bezoekers in concertzalen in Vlaanderen
okkupeerder + grover @ stoemp! 2018

Nog maximaal 200 bezoekers in concertzalen in Vlaanderen

De maatregelen voor o.a. culturele evenementen worden opnieuw aangescherpt. Op concerten zijn opnieuw maximaal 200 bezoekers toegelaten; er zijn geen uitzonderingen meer voor grotere zalen. In Brussel worden alle culturele locaties gesloten vanaf 26/10.

23.10.20

Nieuws

UPDATE 24/10: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden alle culturele locaties, waaronder uiteraard ook concertzalen, volledig gesloten vanaf maandag 26/10.

Zopas maakte het Overlegcomité nieuwe en strengere maatregelen bekend voor een aantal sectoren. Zoals aangekondigd werden ook de protocollen voor de cultuursector herbekeken. Er is opnieuw een absolute maximumcapaciteit van 200 bezoekers in concertzalen ingevoerd. Grotere zalen konden tot nu toe een uitzondering aanvragen op dat maximum, maar dat kan vanaf nu dus niet meer.

Het blijft uiteraard verplicht om constant een mondmasker te dragen. Er mag op concerten ook geen drank of voedsel worden verkocht. Waar tot nu toe 1 stoel moest worden vrijgelaten tussen de verschillende bubbels, wordt dat vanaf nu opnieuw 1,5 meter.  En die bubbel wordt trouwens strikt geïnterpreteerd: enkel leden van eenzelfde gezin of de ‘close contacts’ of ‘knuffelcontacten’ kunnen samen naar een concert. 

Deze nieuwe regels gelden in eerste instantie tot 19 november. Daarna zal worden bekeken hoe de coronacijfers evolueren; als dat positief is, kan er bijvoorbeeld eventueel opnieuw een uitzondering op die maximumcapaciteit toegelaten worden. 

Repeteren kan nog steeds onder de voorwaarden die voor vandaag al geldig waren: met max. 40 muzikanten tegelijk, zangers moeten rondom 3 meter afstand houden of 1,5 meter met plexi of mondmasker. Blazers moeten 2 meter afstand houden van andere muzikanten of 1,5 meter met plexi of een speciaal 'masker' voor de beker van koperinstrumenten. Zorg er in elk geval voor dat je altijd de afstandsregels respecteert, niet met teveel muzikanten in een te kleine repeteert en de ruimte regelmatig grondig verlucht. Deel geen instrumenten, ontsmet alle materiaal (ook stoelen etc) grondig en was/ontsmet regelmatig je handen. In deze alarmfase 4 of code rood is het ook niet toegelaten om tijdens pauzes in de repetitie te eten of te drinken. Het is momenteel onduidelijk of je bij het repeteren rekening moet houden met de densiteit van 1 persoon per 10 m2. Van zodra daar uitsluitsel over is, houden we je op de hoogte.

De verstrenging van vandaag betekent een nieuwe financiële klap voor heel veel professionals in onze sector. De komende maanden zal er blijvend nood zijn aan grote steunpakketten om de culturele sector te laten overleven. “We zijn volop aan het werk om iedereen te steunen,” zegt premier Alexander De Croo daarover. “In tijden van nationale crisis is er ook nood aan nationale solidariteit.” 

We hebben de belangrijkste steunmaatregelen voor individuen en ondernemers in de muzieksector alvast nog eens op een rijtje gezet.