VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Nieuwe beurs Sabam For Culture voor aanvulling op het artistiek budget

Sabam For Culture heeft er tijdelijk een vorm van steun bij: de nieuwe beurs voor aanvulling op het artistiek budget laat je toe om met extra muzikanten of techniekers op te treden.

14.07.20

Nieuws

Door de strikte veiligheidsmaatregelen die organisatoren nu moeten naleven en het beperkte publiek dat toegelaten worden op concerten, dalen de vergoedingen voor optredens helaas ook. Daardoor wordt er vaker gekozen om in kleinere bezetting of solo op te treden omdat de kosten voor extra muzikanten of techniekers soms hoog kunnen oplopen.

Sabam voorziet nu in een nieuwe beurs om aan dit probleem tegemoet te komen. Voor concerten in juli en augustus kan je een aanvulling van 300 euro op je artistiek budget krijgen. Zo wordt optreden met een extra muzikant of technieker sterk aangemoedigd. 

De concrete voorwaarden:

 • Het concert moet in België plaatsvinden in de maanden juli of augustus

 • Het concert wordt georganiseerd door een externe organisator

 • De artiest/muziekgroep wordt vergoed door de organisator met een artistiek budget van minimum 300 euro

 • Livestreams komen niet in aanmerking

 • De artiest/muziekgroep die steun aanvraagt, speelt eigen repertoire

 • Minstens de helft van de auteurs/componisten zijn aangesloten bij Sabam

Een aanvraag kan je indienen via e-mail naar sabamforculture@sabam.be. In het dossier moet je rekening houden met de volgende punten:

 • Je kan aantonen dat de artistieke vergoeding een daling kent door de huidige economische crisis (COVID-19), waardoor de artiest/muziekgroep niet in staat is om met een volwaardige bezetting (muzikanten en technici) op te treden.

 • Je voegt een kostenraming waardoor Sabam for Culture inzicht krijgt in de vergoeding van de crew (artistieke gage t.o.v. kosten voor technici, muzikanten en transport).

 • Er wordt uitgelegd waarvoor de steun gebruikt zal worden. Deze steun kan dienen voor de aanstelling van extra personen of het verhogen van de vergoedingen voor de muzikanten en technici. Sabam For Culture onderstreept het belang van eerlijke vergoedingen.

 • Een artiest/muziekgroep kan deze beurs van 300 euro per concert tot drie keer aanvragen tijdens de zomer van 2020. Speel je in een bezetting met meer dan 6 podiummuzikanten? Dan kan je de steun slechts twee keer aanvragen maar dan bedraagt de vergoeding wel 500 euro per concert.

 • Laat de huidige gage toe dat elke muzikant of technieker een vergoeding krijgt van 300 euro? Dan kan er geen steun aangevraagd worden. 

Bij het indienen van meerdere steunaanvragen wordt rekening gehouden met de steun die je al kreeg. Artiesten die nog geen steun kregen, kunnen voorrang krijgen op anderen. 

Stage oproep 2023

Reclame