VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Nabou Claerhout wint Jong Jazztalent Gent 2021
© gentle promotion

Nabou Claerhout wint Jong Jazztalent Gent 2021

Een paar weken geleden konden jonge leeuwen zich via ons VI.BE platform inschrijven voor Jong Jazztalent Gent 2021. Nabou Claerhout, oftewel Nabou, mocht zich tot winnares kronen en wint zo een plek op Gent Jazz én 10.000 euro.

12.07.21

Nieuws

Nabou Claerhout kreeg haar prijs – 10.000 euro om haar droomprojet te realiseren – overhandigd na het optreden van Donder & Apeland, de Jong Jazztalent Gent-winnaars van de vorige editie. De 27-jarige trombonist treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Robin Verheyen, De Beren Gieren, Nathan Daems, Steiger en BRZZVLL.

Die laatste wonnen de prestigieuze creatiewedstrijd van Gent Jazz en Brouwerij Duvel Moortgat met een ambitieus project om jazz en Belgische folktradities dichter bij elkaar te brengen – een project dat ze vandaag met verve voorstelden op het Gentse jazzfestival, dat dit weekend uit de startblokken schoot. Het project van Nabou Claerhout, frontvrouw van het toonaangevend kwartet NABOU, is minstens even ambitieus en misschien zelfs nog iets omvangrijker. “Aan het conservatorium van Codarts Rotterdam brachten twee trombonehelden, Ilja Reijngoud en Bart van Lier, elke week een trombone-ensemble samen,” vertelt het aanstormend talent. “Als jonge student viel mijn mond open dat zoiets überhaupt bestond.”

Het concept heeft Claerhout sindsdien niet meer losgelaten en met het prijzengeld van Jong Jazztalent Gent wil ze eindelijk aan het realiseren van haar droom beginnen: een ensemble van zes (!) trombonisten – allemaal erg getalenteerde twintigers uit verschillende Europese landen – aangevuld met een driekoppige ritmesectie. “Ik ben op zoek gegaan naar zowel specifieke klankkleuren als naar persoonlijkheid”, zegt Claerhout. “Het is belangrijk dat er een goed evenwicht is in het samenspel, maar ook dat iedere muzikant sterk genoeg is voor de solopartijen.”

De 27-jarige trombonist brengt het ensemble niet alleen samen, het repertoire zal ook bestaan uit composities die ze zelf componeert en arrangeert. Benieuwd naar het resultaat? In de zomer van 2022 wordt het voorgesteld op Gent Jazz.

Ode aan de Belgische muziek

Tijdens de Week van de Belgische bracht Nabou, net als vele andere artiesten, een ode aan de Belgische muziek. Nabou eerde haar jeugdidool Raymond van het Groenewoud. Herbeleef het hier!

Accepteer cookies om deze video te bekijken.

JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame