VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Music Is The Answer: Op weg naar een lokaal muziekbeleid

Music Is The Answer: Op weg naar een lokaal muziekbeleid

Elke artiest begon ooit in de eigen gemeente. Vanuit dat idee zetten we ons bij VI.BE al jaren in voor de ondersteuning van gemeenten en steden bij de ontwikkeling van een lokaal muziekbeleid. Om een beeld te krijgen van hoe zo’n traject er kan uitzien, besloten we de afgelopen 3 jaar 3 gemeenten te volgen in hun parcours. Up first: Diest!

30.09.24

Nieuws

Alleen al in Vlaanderen zijn er meer dan 550.000 muziekbeoefenaars. Reken er dus maar op dat ook in jouw gemeente de muzikanten, dj’s en producers talrijk aanwezig zijn. En laat dat nu net de reden zijn waarom een muziekbeleid een echte meerwaarde kan zijn. Elke artiest begint in eigen gemeente. Het is in repetitieruimtes dicht bij huis, op lokale podia en gesteund door het thuispubliek dat een droom begint te rijpen.

De afgelopen jaren verdiepten we ons bij VI.BE in de vraag hoe je concreet aan de slag kan gaan om zelf een muziekbeleid te ontwikkelen. In onze Music is the answer inspiratiegids brengen we alle info die je nodig hebt samen. Maar daarnaast werd het hoog tijd om ook eens concrete praktijkvoorbeelden aan te bieden.

Het plan was simpel: we selecteren 3 gemeenten - Diest, Sint-Niklaas en Mol - die elk hun eerste stapjes zetten richting een (sterker) muziekbeleid, gaan 3 jaar op rij op de koffie voor een interview en volgen in tussentijd het reilen en zeilen van al wat er lokaal beweegt rond muziek. Een werk van lange adem, net als een muziekbeleid zelf, maar dat wel alle facetten van het traject in beeld brengt, inclusief alle ups & downs.

Diest

In 2019 was Diest een van de eerste gemeenten waarmee we een Popraad organiseerden. De oproep aan lokale artiesten luidde toen: “Samen met jullie gaan we op zoek naar de noden, wensen, dromen en ideeën van de Diestse muzikanten. Dit met het oog op een ijzersterk lokaal muziekbeleid.”

Fast forward naar 2022, wanneer Jeroen Sels van de Jeugddienst ons met open armen verwelkomde en we de toestemming kregen om hen 3 jaar lang te volgen doorheen hun muzikale zoektocht. 

We zien het prille muziekbeleid in Diest evolueren van het ad hoc inspelen op uitdagingen en opportuniteiten, naar het ontwikkelen van een duurzame visie en een integraal muziekbeleid. Meer nog, we zien niet alleen het beleid, maar ook Jeroen als mens en de invulling van zijn job evolueren. 

Als er één ding is dat de video aantoont, dan is het wel het effect van voortschrijdend inzicht, en hoe het ontwikkelen van beleid een traject is, waarbij het oké is om zijwegen in te slaan. Waar er eerst nog wordt gedacht aan het organiseren van thematische Popraden en sporadische optredens voor lokaal talent, zien we het traject in Diest evolueren naar enerzijds een duurzaam project vanuit JH Tijl met bovenlokale ambities, LAB-T, en daarnaast een gloednieuwe en volwaardige experimenteerplek voor jongeren, genaamd Textuur. Een plek waar Diestse jongeren hopelijk herinneringen voor de rest van hun leven gaan maken. 

Het traject naar een lokaal muziekbeleid zal voor iedere gemeente anders zijn: andere mensen, andere belemmeringen, andere kansen, noem maar op. Maar de sporen die bewandeld worden, zoals het creëren van visie, inzetten op infrastructuur, speelkansen, netwerking of jeugd(welzijns)werk, komen in deze 3 video’s overal terug en vormen zo telkens een rode draad.

Een unieke inkijk in het traject van Diest? Ontdek het allemaal in deze video. 

Eind oktober lanceren we de video van Sint-Niklaas, gevolgd door de video van Mol eind november.


Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

DS Podcastfestival

Reclame