VI.BE

Meer dan 100 organisaties willen cultuur centraal in Europees herstelbeleid

Meer dan 100 organisaties willen cultuur centraal in Europees herstelbeleid

Een brede waaier aan Europese cultuurorganisaties ondertekende een open brief gericht aan zowel de Europese Commissie als aan nationale en regionale beleidsmakers.

02.11.20

Nieuws

Op 2 november lanceerde meer dan honderd Europese organisaties uit de creatieve en culturele sector een oproep richting beleidsmakers. De boodschap is duidelijk: ze eisen een centrale plek op voor cultuur binnen het Europese herstelbeleid. 

Naast onder meer LiveDMA, IMPALA en Liveurope, ondertekenden ook EMEE — het Europese netwerk van exportbureaus — en het Europe Jazz Network, waarvan VI.BE lid is, de oproep om minstens 2% van de Europese middelen op nationaal niveau te alloceren aan cultuur.

De oproep ligt in lijn met een eerder gepubliceerde resolutie van het Europees Parlement (17 september 2020).

Cultuur is altijd een sociale verbinder geweest die zalvend werkt in tijden van crisis

Pan-Europees netwerk van 110 organisaties

Concreet werden twee open brieven opgesteld. Eentje is gericht aan de Europese beleidsmakers, meerbepaald Commissievoorzitter von der Leyen, Vice-President Schinas en Eurocommissarissen Hahn, Gabriel en Breton. De tweede open brief is gericht aan de lidstaten, in het bijzonder de ministers voor cultuur en buitenlandse zaken.

Beide wijzen ze op het belang van het belang van cultuur, zowel op economisch vlak — met 4,2% van het Europese bbp en 7,4 miljoen jobs — als voor het sociale weefsel van onze samenleving.

Het valt nu af te wachten in hoeverre — en op welke manier — zowel Europese als nationale beleidsmakers deze oproep zullen tegemoetkomen.

Promo adverteren

Reclame