Dit verandert er voor livestreams op Facebook
Andermans muziek delen op sociale media kan niet zomaar, omdat het auteursrecht niet toelaat om die muziek openbaar te maken zonder de nodige toestemming. Maar wat we nu zien is dat platforms als Facebook, Instagram en ook YouTube zich beginnen voorbereiden op de inwerkingtreding van de jongste Europese richtlijn over auteursrechten en naburige rechten in een digitaal eengemaakte markt.
Optreden tegen inbreuken
Het beruchte artikel 17 van die richtlijn verplicht online platformen om inbreuken op te sporen en tegen te gaan. Daardoor zijn de platformen hun technologie gaan verbeteren en gaan ze sneller optreden tegen inbreuken op het auteursrecht.
Facebook heeft intussen zelf een aantal richtlijnen en verduidelijkingen de wereld ingestuurd om verwarring zoveel mogelijk te vermijden. Die gelden zowel voor het gebruik van muziek in livestreams als opgenomen of user generated content. Wat kunnen we daaruit afleiden?
Geen probleem voor livestreams van optredens
Restricties om muziek te delen gelden vooral in het kader van het gebruik van opgenomen muziek. Wanneer een live optreden via Facebook of Instagram uitgezonden wordt, is er dus geen probleem. Facebook sloot met de meeste auteursverenigingen (waaronder ook Sabam) een licentie zodat livestreamen van hun repertoire toegelaten is.
Je kan dus zelf zonder problemen een eigen optreden streamen via Facebook of Instagram Live. Ook organisatoren kunnen livestreamconcerten op poten zetten op die platformen, maar moeten daarvoor wel expliciet de toestemming krijgen van de artiest(en) in kwestie.
Om opgenomen muziek te mogen gebruiken, heb je ook toestemming nodig van de eigenaars van de opnames. De licenties die platformen hebben afgesloten met de labels zijn minder verregaand en werden vooral met de grotere spelers afgesloten. Het onderhandelen van deals met alle (vaak kleine) platenlabels is bijna onbegonnen werk en dan spreken we nog niet over de opnames die in eigen beheer uitgebracht werden.
Aangezien Facebook niet de nodige licenties langs de kant van de opnamerechten heeft, gaan ze daarom uit voorzorg video’s met opgenomen muziek beperken en zelfs blokkeren. En dat is redelijk problematisch voor bijvoorbeeld dj-sets, waar per definitie gebruikt wordt gemaakt van opgenomen muziek.
Tips
Als je toch opgenomen muziek wilt delen via Facebook of Instagram, geeft Facebook de volgende richtlijnen mee:
- Je gebruikt beter kortere fragmenten van bestaande opgenomen muziek. Hoe groter het aantal volledige, opgenomen nummers in een video, hoe groter de kans dat de video wordt geblokkeerd. Je kan dus beter kortere fragmenten gebruiken. Integrale opnames delen in een soort van luisterervaring is dus niet toegestaan.
- Je video moet altijd een visuele component bevatten; opgenomen audio mag niet het voornaamste doel van de video zijn.
- Je hebt gratis toegang tot een bibliotheek met aangepaste muziek en geluidseffecten via de geluidencollectie van Facebook. Die opgenomen muziek kan je onbeperkt gebruiken in je video’s.
- Er gelden geen beperkingen voor het gebruik van muziek in stories op Facebook op Instagram.
Om te vermijden dat je video plots offline gaat, heeft Facebook een nieuw meldingssysteem op poten gezet. Zo zal je gewaarschuwd worden wanneer het platform detecteert dat de beperkingen op het gebruik van muziek bijna overschreden zijn. En als je video wordt gedempt of geblokkeerd, krijg je acties te zien die je kan ondernemen om de onderbreking op te heffen. Je krijgt dus even de tijd om een blokkering te voorkomen.
Reclame