VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Livesector incasseert bijkomend verlies van €20 miljoen

Livesector incasseert bijkomend verlies van €20 miljoen

Uit nieuwe cijfers die Sabam vandaag bekend maakt over Q1 2021 blijkt dat de volledige cultuursector ongeveer 41 miljoen euro verlies lijdt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vergelijken we met het eerste kwartaal van 2019, dan gaat het zelfs om 70 miljoen euro verlies.

22.04.21

Nieuws

In de eerste maanden van dit jaar werden amper 135 culturele evenementen georganiseerd. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog iets meer dan 14.000.  Er werd een omzet gedraaid van net geen 8.000 euro uit ticketverkoop, een daling met maar liefst 99,9% procent ten opzichte van Q1 2020. Dat verlies komt bovenop de 42% omzetdaling die we in het eerste kwartaal van 2020 optekenden in vergelijking met de normale situatie in Q1 2019.

De live muzieksector werd de voorbije maanden het hardst getroffen. Ticketverkoop bracht een schamele € 800 euro op; normaal gezien worden er in deze periode voor ongeveer 30 miljoen euro aan tickets verkocht. Vorig jaar zagen we deze inkomsten in het eerste kwartaal al terugvallen tot ongeveer 20 miljoen. 

Sabam becijferde dat het volledige culturele ecosysteem sinds het begin van de crisis een verlies van minstens 360 miljoen euro te verwerken kreeg. Daar moeten we de verliezen uit verkoop van drank, eten, merchandising etc. nog bijtellen. En als er geen evenementen plaatsvinden, dan vallen ook de inkomsten uit auteursrechten voor songwriters weg. Alles samen verloren auteurs, componisten en uitgevers op die manier ook nog eens meer dan 28 miljoen euro aan inkomsten uit rechten.

“De cijfers voor dit eerste kwartaal moeten de beleidsmakers wakker schudden,” zegt Carine Libert, CEO van Sabam. “Zonder vooruitzicht op een snelle heropleving, zal het hele culturele ecosysteem instorten. Kunstenaars, auteurs, werknemers in de wereld van amusement en cultuur... de hele sector heeft een punt bereikt waarop de schade onherstelbaar wordt.”

JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame