VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

#kijknietweg: 1712 lanceert campagne over grensoverschrijdend gedrag in Sport en Cultuur

Mentale en fysieke mishandeling bij gymnasten, digitaal seksueel geweld en verhalen over stalking in de cultuursector… de voorbije maanden kwamen verschillende gevallen van grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector aan het licht. Daarom lanceert hulplijn 1712 een nieuwe campagne tegen grensoverschrijdend gedrag in de sport- en cultuursector.

05.10.20

Nieuws

“Kijk niet weg en contacteer hulplijn 1712 als je vragen hebt over grensoverschrijdend gedrag.Dat is de centrale boodschap van de nieuwe campagne van 1712, die zich in de eerste plaats op omstaanders van psychisch, lichamelijk en seksueel grensoverschrijdend gedrag richt.

“Omstaanders van geweld spelen een belangrijke rol bij de aanpak van grensoverschrijdend gedrag,” aldus Wim Van de Voorde, coördinator van hulplijn 1712. “Ze kunnen het slachtoffer ondersteunen of contact opnemen met 1712. Ze kunnen ook bijdragen tot een klimaat in de sportclub of cultuurorganisatie waar niet wordt weggekeken van het probleem.”

Bekende gezichten

Voor deze campagne zetten verschillende bekende sporters en professionals uit de cultuursector hun schouders onder de boodschap van 1712 of getuigen ze zélf over grensoverschrijdend gedrag. Turnster Aagje Vanwalleghem en atlete Louise Carton hebben het over de schadelijke impact van psychisch en lichamelijk grensoverschrijdend gedrag en de schaamte en taboes die daarmee gepaard gaan. Actrice /danseres Geneviève Lagravière en actrices Marijke Pinoy en Anemone Valcke getuigen over hun eigen ervaringen met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Ook een heel aantal bekenden waaronder Roos Van Acker, Sioen, Jaouad Alloul, Eva Binon, Karine Claassen, Souad Boukathem, Karolien Debecker, Jits Van Belle, TsarB, Anne Laure Vandeputte, Amber Janssens en Leen Demaré springen mee op de kar. Bekijk hun videos hier.

De campagne kwam tot stand dankzij de ondersteuning van Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. Ook Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering en minister van Cultuur en Ben Weyts, viceminister-president van de Vlaamse Regering en minister van Sport, steunen de campagne.

Toon je steun

In samenwerking met de Vlaamse overheid stuurt 1712 duizenden sport- en cultuurorganisaties campagne-affiches op met de vraag om die op te hangen in de kleedkamers of op andere zichtbare plaatsen. Die affiches vind je hier. Daarnaast werd ook een Facebookfilter ontworpen die je over je profielfoto kan plaatsen. Hoe je dat doet kan je hier lezen.

Kijk niet weg en bel of chat met hulplijn 1712 als je vragen hebt over grensoverschrijdend gedrag. Alle info via 1712.be en kijknietweg.be.

Lotto april

Reclame