VI.BE

Je kan de culturele activiteitenpremie vanaf nu aanvragen

Je kan de culturele activiteitenpremie vanaf nu aanvragen

Vanaf nu kunnen organisatoren een culturele activiteitenpremie aanvragen voor initiatieven die plaatsvinden in de periode tussen 1 september 2020 en 31 mei 2021.

04.11.20

Nieuws

Met deze steunmaatregel wil de Vlaamse Overheid onze sector de kans geven om in de toekomst terug activiteiten te organiseren. Het organiseren van evenementen is in deze crisisperiode zelden of nooit rendabel, dus alle steun is meer dan welkom. Het is ook de bedoeling om alternatieve presentatievormen te ondersteunen. Denk aan livestream concerten, een in-game festival of balkonserenade.

Het evenement moet plaatsvinden tussen 1 september 2020 en 31 mei 2021 en in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. Heel belangrijk is dat de activiteit toegankelijk is voor publiek, fysiek of digitaal, en ook publiek gecommuniceerd wordt. Je zal ook moeten aantonen dat je activiteit omwille van de publieksgerichtheid geïmpacteerd is door de coronamaatregelen. Uiteraard moeten de regels uit het basisprotocol cultuur ook steeds nageleefd worden.

Je kan als organisatie steun aanvragen in schijven van 2.000 euro tot een maximum van 20.000 euro. Met dit bedrag moet je alle kosten van het evenement kunnen dekken. Het is ook de bedoeling dat alle betrokkenen (artiesten en crew) correct en eerlijk vergoed worden. We verwijzen hiervoor graag naar het charter Juist is Juist. Je moet minstens twee cultuurwerkers tewerkstellen binnen de paritaire comités 200, 227, 303, 304 of 329 ofwel via een aannemingscontract voor zelfstandigen.

Enkel rechtspersonen (zelfstandigen, vzw’s of vennootschappen) die een ondernemingsnummer hebben met een NACEBEL-code gelinkt aan de cultuursector kunnen de premie aanvragen. Je mag de premie meerdere keren aanvragen voor verschillende evenementen of dagen. Voor meerdaagse activiteiten zoals een tournee of festival moet je een aanvraag indienen per dag. Werk je samen met verschillende organisaties, dan kan slechts één organisatie steun aanvragen.

Aanvragen kan via deze applicatie  tot 31 mei of tot wanneer de voorziene middelen op. Meer info en voorwaarden vind je terug op de site van het Departement Cultuur, Jeugd en Media of in deze FAQ.

Overzicht steunmaatregelen muzieksector

Promo adverteren

Reclame