VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Hendrik Lasure wint Sabam Jazz Awards
hendrik lasure © thomas geuens

Hendrik Lasure wint Sabam Jazz Awards

Hendrik Lasure werd vrijdag 25 september gekroond tot Jazzcomponist van het jaar. Dat maakte Sabam for Culture bekend op het podium van Jazz Middelheim 1.5.

25.09.20

Nieuws

Auteursvereniging Sabam beloont de jonge componist (23) voor zijn album ‘Garden Head’ met het ensemble Warm Bad. Warm Bad bestaat naast Hendrik uit Marco Giongrandi, Vitja Pauwels, Benjamin Sauzereau, Sam Comerford, Casper Van De Velde en Soet Kempeneer. Naast de erkenning helpt een geldprijs van 5.000 euro Hendrik bij de volgende stappen in zijn carrière.

Belgische schatkist van jazzcomponisten

Een externe en onafhankelijke jury boog zich over de beste jazzmuziek van 2019 en stelt ook dit jaar weer een sterk kwalitatief aanbod vast. Volgens jurylid Guy Peters kan de Belgische en Vlaamse jazz zich nog altijd bogen op een zeer breed veld waarin jonge talenten en ervaren stemmen elkaar aanvullen.

We beschikken niet alleen over zeer veel uitvoerende muzikanten van hoog niveau, maar ook over auteurs die zich kunnen meten met internationale collega’s.

guy peters

Maturiteit en sprankelende jeugdigheid in evenwicht

De jury benadrukt dat er meerdere kanshebbers waren, uit verschillende generaties, die boeiende dingen lieten horen. Toch gaf de kwaliteit van ‘Garden Head’ (uitgebracht bij W.E.R.F. Records) de doorslag. Hendrik haalt het daarbij van de andere genomineerden: Nathan Daems, Seynabou Claerhout en Alex Koo. Nathan Daems (36) krijgt een eervolle vermelding en speelt zich in de kijker van de jury met drie releases: ‘Peace The New Jazz’ van Ragini Trio ft. Bojan Z & Sawani Mudgal (W.E.R.F. Records), ‘Future Flora’ van Black Flower (Sdban) en ‘First Provocations’ van Echoes of Zoo (eigen beheer).

Lasures composities brengen eigenzinnige jazz, speelse pop, pittige improvisatie en mysterieuze hedendaagse invloeden bij elkaar. Ze zijn regelmatig echte oorwurmen en vormen live steevast een platform voor verdere exploratie. Hendrik belichaamt als geen ander de veelzijdigheid en unieke charme van de jonge Belgische jazz. Dit is een statement van een muzikant pur sang oordeelt de jury.

Proficiat aan alle genomineerden!

Bekijk hieronder de reactie van Hendrik.

Op dit moment begint Philip Catherine Quartet aan zijn set, máár er is zo mogelijk nog beter nieuws: Hendrik Lasure –...

Posted by Jazz Middelheim on Friday, September 25, 2020

Accepteer cookies om deze embed te bekijken.

Promo adverteren

Reclame