VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Fund Belgian Music lanceert zijn tweede projectoproep

Fund Belgian Music lanceert zijn tweede projectoproep

De culturele sector kijkt uit naar de ‘heropening’, maar de situatie blijft zeer moeilijk. Via deze 2e oproep wil het Fund Belgian Music de toekomst van onze muziek veilig stellen. Het fonds zal nieuwe muziekopnames financieel ondersteunen. Belgische muzikanten, zowel uitvoerders (solo, band of ensemble) als auteurs (componisten en tekstschrijvers) uit alle mogelijke genres, kunnen vanaf vandaag 1 juni ondersteuning aanvragen om nieuwe muziek op te nemen.

01.06.21

Nieuws

Deze aanvragen kunnen vanaf 1 juni t.e.m. 29 juni ingediend worden via de website van de Koning Boudewijnstichting.

Waarom nieuwe muziekopnames financieren?

De Covid-19 pandemie creëerde een groot inkomensverlies bij vele Belgische muzikanten. Als gevolg van de gezondheidsmaatregelen vielen de vergoedingen voor concerten nagenoeg helemaal weg en ook andere inkomsten kenden een grote terugval: auteursrechten, naburige rechten, fysieke verkoop, …. Dit heeft niet alleen een gevolg op de korte termijn, maar het wordt voor muzikanten ook moeilijker om te investeren in nieuwe projecten. Men moet nu eenmaal een lange termijnplan uitstippelen, waarbij een financiële buffer noodzakelijk is om het creatie- en opnameproces te financieren. Dit kwam duidelijk naar voren in de vele aanvragen die Fund Belgian Music ontving voor de eerste projectoproep in 2020. Met deze nieuwe oproep wil Fund Belgian Music het muzikale ecosysteem ademruimte bieden zodat nieuwe muziek en het talent van morgen niet verloren gaat.

Iedereen kijkt ondertussen uit naar een herneming van liveconcerten: het publiek, de organisatoren en zeker ook de muzikanten zelf. Met deze oproep richt Fund Belgian Music zijn blik echter al op de toekomst. Want ook de komende jaren willen we nieuwe Belgische muziek horen op zoveel mogelijk podia in binnen- en buitenland. Een financiële impuls is nu nodig om onze muzikanten te helpen hun verloren tijd en hun verloren inkomsten goed te maken.  

Hoe kan je steun aanvragen? 

Een aanvraag kan ingediend worden via de website van Koning Boudewijnstichting tot 29 juni 2021. Een jury van deskundigen zal elke aanvraag beoordelen en in september worden de geselecteerde projecten bekend gemaakt.

Men moet kunnen aantonen dat: 

• men in 2020 en 2021 als auteur of uitvoerende kunstenaar een noemenswaardig inkomstenverlies leed (bv. door het wegvallen van concerten),

• dit inkomstenverlies de financiering bemoeilijkt van nieuwe opnames in 2021 en er nieuw werk opgenomen wordt waarvan minimum één nummer gereleaset wordt in eerste helft van 2022

Meer informatie over het inschrijvingsformulier en de selectiecriteria vindt u op de officiële websites van Fund Belgian Music (www.fundbelgianmusic.be) en de Koning Boudewijnstichting (www.kbs-frb.be).

Een steunaanvraag bedraagt maximum 7.500 euro.  

Hoe Fund Belgian Music steunen? 

Fund Belgian Music wil zo veel mogelijk Belgische muzikanten ondersteunen via deze oproep. Sabam for Culture en Playright+ voorzien elk een basisfinanciering van 50.000€ en BIMA (Belgian Independant Music Association) voegt hier alvast 10.000€ aan toe! Verder rekent Fund Belgian Music op de steun van vrijgevige artiesten, fans, organisaties en ook de bedrijven om een gezondere toekomst voor de Belgische muziek mogelijk te maken.

Donaties zijn mogelijk op de website van de Koning Boudewijnstichting (vanaf 40€ is een belastingvermindering van 45% mogelijk).

PRG Studio

Reclame