VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Europese steden zetten in op muziekbeleid met ‘European Music Policy Exchange’

Europese steden zetten in op muziekbeleid met ‘European Music Policy Exchange’

Het Music Cities Network en het Center for Music Ecosystems lanceren, dankzij het door de EU gefinancierde MusicAIRE-programma, de European Music Policy Exchange (EMPE). Het doel? Een Europees beleidshandboek voor muzieksteden.

07.09.22

Nieuws

De EMPE is de eerste denktank die de rol die muziek speelt in de prioriteit van EU-steden integreert en versterkt, met inbegrip van werk; onderwijs; klimaatactie; infrastructuur; toerisme; de nachtelijke economie; diversiteit en inclusie en strategische planning. Door middel van een reeks van 8 thematische rondetafelconferenties tussen september 2022 en april 2023 – in samenwerking met het Reeperbahn Festival, Eurosonic Noorderslag en een groot aantal specialisten en ondersteunende partners – zal een aantal beste praktijken worden ontwikkeld tussen Europese steden en internationale deskundigen. De bevindingen zullen worden gebruikt voor de publicatie van het eerste Europese beleidshandboek voor muzieksteden, dat oplossingen en kaders biedt om muziek in het hart van het lokale beleid te integreren. 

Tot de deelnemende steden behoren tot nu toe o.a. Aarhus (DK), Amsterdam (NL), Aveiro (PT), Barcelona (ES), Bergen (NOR), Berlijn (GER), Brno (CZ), Brussel (BE), Cortona (IT), Gothenburg (SE), Groningen (NL), Guimares (PT), Hamburg (GER), Hannover (DE), Londen (UK), Manchester (UK), Mannheim (DE), Nantes (FR), Norrköping (SE), Parijs (FR), Reykjavik (IS), Sydney (AUS) en Tallinn (EE). Het is de bedoeling dat tegen de tijd dat het project in april 2023 afloopt, vertegenwoordigers van steden uit alle EU-landen en het VK bij het project betrokken zijn. 

Partners die de rondetafelconferenties ondersteunen en eraan bijdragen zijn onder meer: Client Earth, Enjoy Jazz, Eurocities, Globus/Nordisk Kulturfond, Group NAO, Keychange, Liverpool City Council, Punch Records, Sound Diplomacy, Stauffer Center for Strings, Trempo, VibeLab, WOMEX en er zullen er nog volgen.

Aan elke rondetafel zullen ten minste 6 steden uit alle hoeken van Europa deelnemen, zowel leden als niet-leden van het Music Cities Network. Onder leiding van een deskundige zullen ze onderzoeken hoe muziek – in al zijn vormen en functies – kan worden geïntegreerd in de manier waarop steden worden gepland, beheerd, gemeten en verbeterd. Op die manier zal de EMPE een duurzaam kader voorstellen gekoppeld aan bestaand stedelijk beleid en bekijken hoe een een muziekecosysteem een stad mee kan vorm geven. Twee bijeenkomsten zullen fysiek plaats vinden (Reeperbahn en Eurosonic) en de rest online. Elke EU-stad kan deelnemen aan de workshops en de EMPE zal honoraria aanbieden om de reiskosten en de kosten voor deelname aan de rondetafelgesprekken te dekken.

Meer info: www.europeanmusicpolicyexchange.eu 

Lotto kerst 24 (optie 3M)

Reclame